guncel

GÜNCEL HABERLER


         TEPAV ERCIT Proje Bulgularını Paydaşlarla İstişare Etti...

17 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da yapılan Kapanış ve Bilgilendirme Toplantısı'nda proje bulguları ve bu bulguları içeren Sonuç Raporu kamuoyu ve paydaşlara sunulmuştur.

Projenin sürdürülebilirliği açısından en önemli adımlardan biri REACH Tüzüğü'nün Türk Mevzuatıyla uyumlaştırılması çalışmalarıdır. Söz konusu çalışmalara katkı sağlamak ve proje bulgularını paydaş kurumlarla derinlemesine istişare ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 8 Aralık 2009 tarihinde TEPAV'da ERCIT Proje Bulguları İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

Toplantıya, TOBB, ilgili bakanlıklar, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sektör Meclisleri, Kimya sanayicileri Derneği, yerli ortaklar ve diğer paydaş kurum ve kuruluş temsilcileri katılım sağlamıştır. Toplantının açılış konuşmasını TEPAV Direktörü Güven SAK yapmış, ardından proje koordinatörü Sibel Güven bir sunum yaparak proje faaliyetlerini ve sonuçlarını özetlemiştir. Toplantının kalan bölümlerinde, proje sonuçları ve bu sonuçlardan kimya sanayinin en çok getiriyi elde etmesine yönelik olarak alınması gereken önlemler ile REACH Tüzüğü'nün Türk mevzuatı ile uyumlaştırılmasına yönelik gündeme gelebilecek çalışmalar üzerinde karşılıklı görüş alış verişinde bulunulmuştur. TEPAV'ın , önümüzdeki dönemde gündeme gelebilecek "REACH Tüzüğü'nün Türk mevzuatı ile uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalar" içinde yer alacağı vurgulanmıştır.

Toplantıda yapılan sunuma ulaşmak için tıklayınız.

 

         TEPAV ERCIT Proje Bulgularını Paydaşlarla İstişare Edecek...

17 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da yapılan Kapanış ve Bilgilendirme Toplantısı'nda proje bulguları ve bu bulguları içeren Sonuç Raporu kamuoyu ve paydaşlara sunulmuştur. Projenin sürdürülebilirliği açısından en önemli adımlardan biri REACH Tüzüğü'nün Türk Mevzuatıyla uyumlaştırılması çalışmalarıdır. Söz konusu çalışmalara katkı sağlamak ve bu kapsamda proje bulgularını paydaş kurumlarla derinlemesine istişare etmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 8 Aralık 2009 tarihinde saat 14.30'da TEPAV'da ERCIT-Proje Bulguları İstişare Toplantısı düzenlenecektir.

 

         ERCIT Projesi Kapanış ve Bilgilendirme Toplantıları Gerçekleştirildi...

16 Kasım 2009 tarihinde İstanbul TOBB Plaza'da projenin yabancı ortaklarının ve paydaşların da katılımıyla yapılan proje izleme toplantısı ve çalıştayın ardından 17 Kasım 2009 günü projenin sonuçlarının kamuoyu ve tüm paydaşlarla paylaşıldığı Kapanış ve Bilgilendirme Toplantıları gerçekleştirilmiştir.

İlgili sektör derneklerinin görüşlerinin alınmasının ardından son hali verilen ve tüm proje bulgularını içeren proje sonuç raporunun (final rapor) tanıtıldığı ve dağıtıldığı kapanış toplantısının yapıldığı sabah oturumuna, TEPAV proje ekibi, yerli ve yabancı ortaklar ile tüm paydaş kurum temsilcileri katılmıştır. TEPAV Direktörü Güven SAK'ın konuşması ile açılan toplantı, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu başkan yardımcısı Tibor Varadi ve Avrupa Birliği Genel Sekterliği genel sekreter yardımcısı Ahmet Yücel'in yaptığı konuşmalarla devam etmiştir. Açılış konuşmalarının ardından söz alan proje koordinatörü Sibel Güven, proje sonuçlarını özetleyen raporun tanıtıldığı ve kısaca özetlendiği bir sunuş yapmıştır.

Kapanış toplantısında tanıtımı yapılan ve dağıtılan Proje Final Raporu'nda, REACH'le ilgili özet bilgilerin ardından Kimya Sektörünün Dünya ve AB'deki yapısı özetlenmiş, Türk Kimya Sektörünün durumu incelenmiştir. Saha araştırmasından ortaya çıkan firma profilleri anlatıldıktan sonra REACH'in Türk firmalarının rekabetçiliği açısından ne anlam ifade ettiğinin açıklandığı raporda, REACH'e kayıt maliyetleri detaylı şekilde incelenmiş ve prototip firmalar için uyum stratejileri sıralanmıştır. Rapora ek olarak basılan Kayıt Kılavuzu'nda ise REACH Tüzüğü, REACH'e kayıt aşamaları ve alternatif kayıt yöntemleri detaylı şekilde açıklanmış, bu alternatif yöntemlerin maliyetlerinin hangi mertebede olabileceğine ilişkin bir fikir vermesi amacıyla özet bir maliyet tablosu da sunulmuştur. Ayrıca, REACH'in takvimini, kayıt aşamalarını, alternatif kayıt maliyetlerini, riskli maddeleri ve yaptırılması gereken testleri özetleyen bir Kayıt Broşürü de hazırlanmıştır.

17 Kasım 2009 günü öğleden sonra oturumunda yapılan bilgilendirme toplantısı, kapanış toplantısına göre daha teknik bilgiler içeren bir toplantı şekilde gerçekleşmiştir. Proje koordinatörü Sibel Güven tarafından yapılan sunum, REACH'in Türk firmalarının rekabetçiliği açısından ne anlam ifade ettiği, REACH'e kayıt maliyetleri, prototip firmalar için uyum stratejileri, REACH'e kayıt aşamaları, alternatif kayıt maliyetleri ve riskli maddeler ile yaptırılması gereken testlerle ilgili ayrıntılı bilgi içermektedir.

Toplantılarda yapılan sunumlara ulaşmak için tıklayınız.

Toplantı resimlerine ulaşmak için tıklayınız.

Kapanış ve Bilgilendirme Toplantıları Programı

 

         ERCIT Projesi Kapsamında İstanbul'da Bir Çalıştay Gerçekleştirildi...

26 Ekim 2009 tarihinde İstanbul TOBB Plaza'da gerçekleştirilen çalıştaya, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Kozmetik ve Tuvalet Müstahzarları Üreticileri Derneği, Otomotiv Sanayii Derneği, Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER), Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği, Türk Kimya Sanayicileri Derneği ve Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı temsilcileri ile TEPAV proje ekibi katıldı. Çalıştayda, projenin ön bulguları sektör temsilcileri ile paylaşılarak, paydaşların ön bulgulara yönelik görüşleri alındı.

 

         ERCIT Projesi Ekibi Litvanya'da İlgili Paydaşlarla Görüştü...

Projenin ikinci çalışma ziyareti 15-17 Nisan 2009 tarihleri arasında Litvanya'ya düzenlendi. Çalışma ziyaretine proje ekibinden proje koordinatörü Sibel Güven, araştırmacılar Burcu Afyonoğlu, Bengisu Vural, sektör uzmanı Sarp Kalkan ve ODTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi ve kimyacı prof. Dr. Teoman Tinçer katıldı. Çalışma ziyaretini, proje ortağı Kaunas Teknoloji Üniversitesi adına projenin uluslararası uzmanları Jolanta Dvarioniene ve Romanas Cesnaitis organize etti.

Çalışma ziyaretinin ilk toplantısı Litvanya Kimya Sanayii Girişimciler Birliği ile düzenlendi ve REACH tüzüğünün AB'ye yeni üye bir ülkedeki uygulamaları ile ilgili deneyimleri paylaşıldı. Daha sonra uluslararası uzmanlarla biraraya gelinerek hazırladıkları arka plan çalışması tartışıldı.

Çalışma ziyaretinin diğer toplantıları kamu kurumlarından Çevre Bakanlığı Kimyasallar Birimi, Çevre Koruma Ajansı ve Devlet Çevre Koruma Denetim Birimi ile yapıldı. Sözkonusu toplantılarda REACH tüzüğünün Litvanya'ya uyumlulaştırılması ile ilgili gelişmeler, yardım masasının faaliyetleri, ve tüzüğün uyumu sürecinde karşılaşılan sorunlar konusunda bilgi edinildi.

 

         ERCIT Projesi Ekibi İngiltere'de İlgili Paydaşlarla Görüştü…

REACH'in Türk Kimya Sanayi Üzerindeki Ekonomik Etkilerinin Değerlendirilmesi projesi (ERCIT) kapsamında İngiltere'ye ilk çalışma seyahati 24-28 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Proje ortaklarından Hull Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı seyahate, Proje koordinatörü Sibel Güven'in liderliğinde oluşturulan proje ekibinden ODTÜ kimya bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Teoman Tinçer, TEPAV araştırmacılarından Burcu Afyonoğlu, Sarp Kalkan ve Bengisu Vural katıldı.

Proje ekibi, Hull Üniversitesi'nde İngiliz tek temsilci şirketlerinden; verdikleri hizmetler, tek temsilci maliyetleri ve REACH'teki son gelişmeler hakkında bilgiler aldı. Küresel kimya tedarik zincirini yönlendiren başlıca kimyasal üreticileri ve distribütörleriyle, kimya sektöründe son dönemde yaşanan dönüşüm, REACH’in etkileri ve AB dışı üreticiler için alternatif REACH'e uyum yöntemleri hakkında görüşüldü. Ayrıca test merkezlerine gerçekleştirilen ziyaretlerle omurgalılar üzerindeki deneyler ve diğer testler hakkında ayrıntılı bilgi edinildi. Türk kimya sanayinin veri maliyetlerinin düşürülmesinde oldukça önemli bir araç olması planlanan akıllı test yöntemleriyle ilgili seminere katılan proje ekibi, diğer gelişmekte olan ülkelerdeki REACH'e ilişkin gelişmeler hakkında da bilgi aldı.

 

         Anket Tasarım Çalıştayı 21-22 Ocak 2009 Tarihlerinde TEPAV'da Gerçekleştirildi...

21-22 Ocak 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen anket tasarım çalıştayının amacı REACH' Tüzüğü'nün ekonomik etki değerlendirmesini yapmak amacıyla paydaş kurum ve kuruluşların, yerli ve yabancı ortakların katkısı ve deneyimlerinden de faydalanarak ankette kullanılacak metodolojiyi belirlemek, örneklem seçimi için veri paylaşım mekanizmasını geliştirmek ve anket sorularını tasarlamaktır. Çalıştayın ilk gününde, öncelikle projenin amacı ve mevcut durumu ortaya konulmuştur. Proje Koordinatörü Sibel Güven'in açılış konuşmasının ardından, yabancı ortaklar REACH ile ilgili deneyimleri ve yaptıkları çalışmaları paylaşan sunumlar yapmışlardır. Tüm gün boyunca devam eden çalıştayın ilk gün oturumunda ayrıca, anket çalışması kapsamında uygulanabilecek alternatif örneklem yöntemleri açıklanarak, bu yöntemlerin olumlu ve olumsuz yanları üzerinde tartışılmış, saha çalışmalarının kapsam ve yöntemleri konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuş, çalıştayın asıl amacı olan taslak anket soruları üzerinden gidilerek görüşler alınmış ve sorulara son halinin verilmesi üzerine çalışılmıştır.

Çalıştay, 21 Ocak 2009 tarihinde gerçekleştirilen oturumun değerlendirilmesi ve anket sorularına son halinin verilmesi amacıyla, proje ekibi ve yabancı ortakların katılımı ile 22 Ocak 2009 tarihinde de devam etmiştir. Çalıştayın 2. gününde 21 Ocak 2009 tarihinde tüm paydaş ve ortak kurumlar ile üzerinde durulan konular dikkate alınarak, anket soruları yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan proje ekibi ile tekrar gözden geçirilmiş ve sorulara son halinin verilmesi üzerinde çalışılmıştır.

 
Çalıştay Programı (1. Gün)
Çalıştay Programı (2. Gün)

Çalıştay Resimleri:

Anket Tasarım Çalıştayı Proje Ekibi Anket Tasarim Çalıştayı 1 Anket Tasarim Çalıştayı 2 Anket Tasarim Çalıştayı 3 Anket Tasarim Çalıştayı 4 Anket Tasarim Çalıştayı 5 Anket Tasarim Çalıştayı 6 Anket Tasarim Çalıştayı 7 Anket Tasarim Çalıştayı 8 Anket Tasarim Çalıştayı 9 Anket Tasarim Çalıştayı 10 Anket Tasarim Çalıştayı 11

 

         Çalışma Grubu’nun 1. Toplantısı TEPAV’da Gerçekleştirildi…

Proje Danışma Kurulu, çalışma esaslarının belirlenmesi, veri ve bilgi paylaşımına ilişkin ortak, iştirakçi ve paydaş kuruluşların katkılarının neler olabileceğinin açıklığa kavuşturulması amacıyla 18 Kasım 2008 tarihinde toplanmıştır. Toplantının sonunda tüm katılımcı kurumlardan, projeyle ilgili teknik çalışmalara kurumları adına katılacak isimlerin bildirilmesi istenmiştir. 2008 Kasım ayı sonlarında, kurumlar tarafından gönderilen isimler doğrultusunda projenin “Çalışma Grubu” oluşturulmuştur. Çalışma grubu, proje kapsamında gerçekleştirilecek anket ve yüz yüze mülakatın tasarlanması amacıyla 1.toplantısını, ortak ve paydaş kurumların temsilcilerinin katılımı ile 07 Ocak 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştirmiştir.

Toplantıda, öncelikle Çalışma Ekibi’nin işleyiş esasları belirlenmiş ve bugüne kadar paylaşılan, istenen ve beklenen verilerdeki mevcut durum ortaya konulmuştur. Buna ek olarak, saha çalışmalarının amacı ve kapsamı tartışılmış, planlanan anket içeriği, derinlemesine mülakatlar ve uygulanabilecek alternatif örneklem yöntemleri açıklanarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuş ve anket tasarımı üzerinde çalışılmıştır. Proje faaliyetleri kapsamında 21 Ocak 2009 tarihinde, anketin örneklem yönteminin belirlenmesi ve anket tasarımı amacıyla yerli ve yabancı ortakların ve paydaş kurum temsilcilerinin katılacağı bir çalıştay gerçekleştirilecektir.

Çalışma Grubu, projenin teknik çalışmalarına katkıda bulunmak üzere belirli aralıklarla toplanacaktır.

 

         REACH Ön-kayıt Bilgilendirme Raporu güncellenmiştir

Gelen yorumlar ışığında 31 Ekim 2008 tarihinde yayınlanan Ön-Kayıt Bilgilendirme Raporu güncellenerek tüm paydaşların ve şirketlerimizin dikkatine sunulmuştur.

Ön-Kayıt Bilgilendirme Raporu

 

         ERCIT Projesi Danışma Kurulu'nun ilk Toplantısı TEPAV'da Yapıldı.

Veri ve bilgi paylaşımına ilişkin fikir alış verişinde bulunmak ve çalışma esaslarını belirlemek amacıyla oluşturulan Danışma Kurulu'nun ilk Toplantısı ortak ve paydaş kurumların üst düzey temsilcilerinin katılımı ile TEPAV önderliğinde 18 Kasım 2008 tarihinde Ankara'da düzenlenmiştir.

Toplantıda, önümüzdeki dönemde, ERCIT projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan anket uygulamasında tekrardan kaçınılarak kaynak tasarrufu sağlamanın önemi vurgulanmış; bu amaçla, ilgili kurumların işbirliği içerisinde bulunması gerektiğinin altı çizilmiştir. Kurumlardan, katılımcıları mevcut verileriyle ilgili bilgilendirmeleri istenmiş, verilerin paylaşımına ilişkin esaslar görüşülmüştür. Ayrıca anket yoluyla bilgi toplayan kurumların deneyimleri paylaşılmış, anket uygulamasına yönelik görüşler dinlenmiştir.

Toplantının sonunda kurumlardan, projeyle ilgili teknik çalışmalara kurumları adına katılmak üzere isimler belirlemeleri istenmiştir. Kurumlardan gelecek isimler doğrultusunda projenin "Çalışma Grubu"nun oluşturulmasına karar verilmiştir.

Toplantı Gündemi
- Danışma Kurulu çalışma esaslarının belirlenmesi
- Mevcut bilgi sistemlerinin bir araya getirilmesi için girişimlerin başlatılması
- Anket tasarımı için gerekli altyapının oluşturulması
- Çalışma grubunun adaylarının belirlenmesi
- Diğer

 
Toplantı daveti

 

         REACH Ön-kayıt Bilgilendirme Toplantısı İstanbul’da Yapıldı

TEPAV’ın liderliğinde yürütülmekte olan “REACH Tüzüğü’nün Türkiye Kimya Sanayiine Ekonomik Etkisinin Değerlendirilmesi Projesi” (ERCIT) kapsamında, “Ön-kayıt Bilgilendirme Toplantısı” 31 Ekim 2008 Cuma günü İstanbul’da yapıldı.

ERCIT Projesi ortaklarından İKV’nin Başkan Yardımcısı Yılmaz Kanbak’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantı, TOBB Plaza’da gerçekleştirildi. Ön-kayıt sürecinde şirketlerimizi nesnel analizlerle bilgilendirmek ve bu süreçte oluşturabilecekleri yol haritasını tartışmak üzere gerçekleştirilen toplantıda, ERCIT Projesi Direktörü Doç. Dr. Sibel Güven, TEPAV’ın hazırladığı “Ön-kayıt Bilgilendirme Raporu” ve şirketlerimizin ön-kayıt sürecinde dikkat etmesi gereken unsurlar konusunda bir sunum yaptı.

Toplantının ikinci oturumunda TKSD Genel Sekreteri Mustafa Bağan, DTM Uzmanı Halil Vanlı, İMMİB REACH Şubesi Yetkilisi İlknur Özlem Tiryaki ve ERCIT Projesi Direktörü Sibel Güven’in panelist olarak yer aldığı Soru-Cevap Paneli gerçekleştirildi.

 
Toplantı Programı
Ön-Kayıt Bilgilendirme Raporu(Günçellenmiştir! - 21.11.2008)
ERCIT Projesi: Ön-Kayıt Bilgilendirme Forumu [Sibel Güven | TEPAV]

 

         REACH tüzüğü konusunda sanayicimize yol gösterecek ERCIT projesi başlatıldı

Türk kimya sektörü tedarik zincirinin özelliklerinin araştırılmasını ve REACH’in gerektirdiği ön kayıt ve kayıt süreçlerinin en düşük maliyetlerle gerçekleştirilmesini amaçlayan “REACH Tüzüğü’nün Türkiye Kimya Sanayiine Ekonomik Etkisinin Değerlendirilmesi Projesi” (ERCIT)’nin Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı 30 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul TOBB Plaza’da yapıldı.

Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı açış konuşmalarıyla başlayan toplantıda sektörün sorunları detaylarıyla tartışıldı. Toplantının ilerleyen bölümlerinde TEPAV Direktörü Güven Sak “REACH ve ERCIT: Fırsat nerede?” başlıklı sunumuyla sanayicilerimizi bilgilendirirken, DTM İhracat Genel Müdürü Ali Boğa Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın REACH konusunda yürüttüğü faaliyetleri anlattı. Bu sunumların ardından ERCIT Projesi Direktörü Sibel Güven projenin amaçları ve yöntemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının öğleden sonraki oturumlarında sektörün sorunlarının daha iyi anlaşılması ve özelliklerinin ortaya konması amacıyla Odak Grupları ve Mülakatlar gerçekleştirildi.

 
REACH ve ERCIT: Fırsat nerede? [Güven Sak | TEPAV ]
ERCIT Projesi: REACH’e uyum stratejilerine giriş [Sibel Güven | TEPAV]

 

         Proje Açılış ve Bilgilendirme Toplantıları 30 Temmuz 2008, Çarşamba günü TOBB Plaza (İstanbul)’da yapılacaktır

Toplantıların öğleden önceki oturumlarında ERCIT projesi tanıtılacak ve REACH’e uyum maliyetleri ile ilgili genel değerlendirmeler yapılacaktır. Öğleden sonraki oturumlarda ise sanayicilerimize yönelik odak grupları ve mülakatlar gerçekleştirilecektir. Bu oturumlarda kimya sektörü ve alt kullanıcı sektörlerin özelliklerini (büyüklük, ihracat potansiyeli, üretim çeşitliliği vb.) en iyi şekilde anlayabilmek ve değişik özellikteki şirketler için özelleşmiş uyum stratejileri geliştirebilmek amacıyla veri ve bilgilerin toplanması amaçlanmaktadır.
Toplantı Programına ulaşmak için lütfen tıklayınız .

  

     

Bilgi:

- Bu projeye Avrupa Birliği tarafından finansman sağlanmaktadır ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği koordinasyonunda TEPAV tarafından yürütülmeketdir.
- Bu internet sayfası Avrupa Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmıştır. Sayfanın içeriğinden TEPAV sorumlu olup Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
- Son güncellenme tarihi 02.11.2009
Jetbox CMS