Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, AB projesinin artık Anadolu'nun projesi haline geldiğini söyledi.
KAYSERİ - TEPAV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin ortaklaşa yürüttüğü "Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği" etkinlikleri dizisinin ikincisi 13-14 Ağustos 2009 tarihlerinde Kayseri'de Kayseri Sanayi Odası'nın desteğiyle gerçekleştirildi.
Etkinlikler çerçevesinde, 14 Ağustos 2009'da "Türkiye'nin AB'ye Katılım Sürecinde Türkiye Ekonomisi ve Sanayi Politikası" başlıklı panel Kayseri Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Panelin açılışında bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Türkiye'de AB projesinin elitler tarafından beş yıldızlı otellerde tartışılan bir proje olmaktan çıkıp, artık Anadolu'nun projesi haline geldiğini söyledi. Katılım öncesi mali yardımın Türk ekonomisi ve sanayisini üyelik sürecine hazırlayan önemli bir araç olduğun ifade eden Bağış, mali yardımlar sayesinde iş geliştirme merkezlerinin kuruluşu ile işletmelere sağlanan hibe ve desteklerin önemini dile getirdi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin sivil toplumla birlikte hareket etme süreci olduğunu vurgulayarak, bu hedeften hem ekonomik açıdan hem de fertler düzeyinde Türkiye'nin kârlı çıkacağını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından panelde "Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin Mevcut Durumu ve Geleceği" konulu bir konuşma yapan Hürriyet Gazetesi yazarı ve TR PLUS (Avrupa Türkiye Merkezi) Başkanı Zeynep Göğüş, Türkiye'nin dış politikasının AB merkezli yönelimini olumlu bir gelişme olarak değerlendirip Hükümet'e AB'ye katılım konusunda tarih ve çalışma programı çağrısında bulundu. Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt ise "Avrupa Birliği'ne Katılım Sürecinde Türkiye Ekonomisi" başlıklı konuşmasında AB meselesine Türkiye için rekabet gücü yaratma ve sürdürülebilir kalkınma sağlama perspektifinden bakılması gerektiğini belirterek, Türk sanayisi ve ekonomisinin AB yolundaki eksikliklerini vurguladı.
"Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği" faaliyetleri çerçevesinde ayrıca, 13 Ağustos 2009 tarihinde Kayseri Sanayi Odası'nda Kayseri'deki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinden yaklaşık 100 kişi Avrupa Birliği projelerine başvuru eğitimi programına katıldı. Açılışını Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ve ABGS Genel Sekreter Yardımcısı Burak Erdenir'in yaptığı, ABGS Ekonomik ve Mali Konular Dairesi Uzmanı Bülent Özcan tarafından yürütülen programda katılımcılara "Türkiye-AB Mali İşbirliği" konusunda bilgi verildikten sonra "Proje Nasıl Geliştirilir ve Hazırlanır?" konusunda uygulamalı eğitim verildi. Amacı 2002-2009 yılları arasında AB hibe programlarından 112 proje ve 15 milyon Avro destek ile yararlanarak Türkiye sıralamasında üçüncü olan Kayseri ilindeki başarı ivmesinin sürdürülmesi olarak belirlenen Program'ın sonunda katılımcılara sertifikaları Devlet Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış tarafından verildi.
TEPAV-ABGS ve TOBB tarafından yürütülen "Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği" programı kapsamında çeşitli illerde farklı temalarda AB sürecinin Türkiye'ye katkıları ile uyum sürecine dair bilgilendirme panellerine devam edilecek.