"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Katılım Sürecinde Tarımın Etkisi" Siirt'te Tartışıldı
TEPAV, TOBB ile ABGS'nin ortaklaşa yürüttüğü "Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği" başlıklı paneller dizisinin ilki Siirt'te gerçekleştirildi.
SİİRT- TEPAV, TOBB ile ABGS'nin ortaklaşa yürüttüğü "Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği" başlıklı paneller dizisinin ilki 24 Mart'ta Siirt'te gerçekleştirildi.
"Türkiye'nin AB'ye Katılım Süreci ve Tarım" temasıyla yapılan panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Avrupa Birliği'nin bir kültür, dayanışma ve barış projesi olduğunu belirterek, AB süreci ile beraber Türkiye'nin geçirdiği siyasi, kültürel ve sosyo-ekonomik dönüşümü anlattı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, Türkiye için AB sürecinin güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi anlamına geldiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu standartlara sahip olmasının öneminin altını çizdi.
Panelin yöneticiliğini yapan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, AB süreci için atılacak adımlar krizden çıkış için önemli olduğunu açıkladı. Panelin konuşmacılarından Sabah Gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya özellikle Siirt ekonomisini yönlendiren küçükbaş hayvancılık ve süt ürünleri bakımından AB'ye uyum konusunda bilgi verdi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Star Gazetesi yazarı Prof. Dr. Mehmet Altan AB'nin ne olduğuna dair halkın bilgisiz kaldığı gerçeğinden hareketle AB'nin anlamı ve günlük hayatta neleri değiştirdiğini açıklayıp, AB'nin esas olarak bireylerin zenginleşmesi ve özgürleşmesi anlamına geldiğini ifade etti. Ekonomik kriz ve AB süreci üzerine bir konuşma yapan Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam ise Türkiye'nin AB standartlarına getirilmesi şart olduğunu ve Türk halkının bu standartlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Siirt'te ilk adımı atılan "Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği" programı kapsamında çeşitli illerde farklı temalarda AB sürecinin Türkiye'ye katkıları ile uyum sürecine dair bilgilendirme panelleri yapılacak.