TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Avrupa Birliği Başkanı Jean-Claude JUNCKER ile ABD Başkanı Donald TRUMP’ın 25 Temmuz 2018 tarihinde Washington’da yaptıkları basın toplantısı, küresel ticaretin kaçınılmaz şekilde bir çatışma ortamına sürüklenmesinden endişe edenler bakımından nispi bir rahatlama sağladı. Başkan Trump seçim döneminde vaat ettiği korumacı tavrını görevi üstlendikten hemen sonra uygulamaya başladı. Hamleleri ile ABD;
Gerçekten Başkan Trump’ın dört cephede başlattığı hamlelerin ikisi AB’yi yakından ilgilendiriyor. Demir-çelik ve alüminyum konusunda Başkan Trump ilk önce AB’ye tanıdığı muafiyet uygulamasını sonradan kaldırdı. Öte yandan özellikle otomobil ve oto parçaları ihracatına ilave vergiler konulması amacıyla başlatılan soruşturmalar AB’de ve özelikle Almanya’da ciddi olarak endişe yarattı. ABD’nin gümrük vergisi artışına gitmesi durumunda buna karşılık verileceği ilan edildi. Nitekim AB Ticaret Temsilcisi Malmström AB’nin ihraç ürünleri ile uygulamalarına aynen karşılık vereceğini açıkladı ve uygulamaya da başladı. Başkan Trump bu dönemde ticaret açığını savunma konularını ilişkilendirerek AB’ye bu alanda baskı yapmaya devam etti.
Başkan Juncker’in Washington ziyareti her türlü sonuca açık bir ziyaret olarak başladı. Hatta toplantı öncesinde Başkan Trump’ın sosyal medya aracılığı ile yaptığı “aldatılmak”, “soyulmak”, “gümrük tarifeleri harikadır”, “AB… (ekonomik bakımından) düşman” ifadelerinin yer aldığı mesajları olumsuz bir hava da yaratmıştı. Juncker ve Trump görüşmesi, tarafların farklı önceliklerle başladığı ilginç bir temas olarak tanımlandı. ABD öncelikle AB ile olan ticaret açığının kapatılmasını (bkz. Tablo) ve bunu sağlamak için de ticari engellerin kaldırılmasını ve özellikle düzenleyici kurallarda AB’nin değişiklik yapmasını amaçlıyordu. AB tarafı ise ABD’nin sürekli olarak yaptığı gümrük vergilerini arttırmak tehdidine sonlandırmayı öncelikli konu olarak ele alıyordu.
Ancak Beyaz Saray’da sürpriz olarak yaptıkları basın toplantısı ile görüşmelerin başarı ile tamamlandığını ve bir “anlaşmaya” (deal) varıldığı belirtildi. Ayrıca ortak bir açıklama metni de dağıtıldı.
Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.