TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Babacan katılımcıların sorularını yanıtladı
Vaşington- TEPAV 2015 yılında koordinasyonunu yaptığı Think 20 faaliyetleri kapsamında 16 Nisan’da Vaşington’da ‘“'Küresel Ekonominin Karşısındaki Zorluklar ve G20'nin Rolü” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşları uzmanlarının sorularını yanıtladı.
Toplantı TEPAV’ın temsilciliğinin bulunduğu Ronald Reagan binasında düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını, TEPAV Mütevelli Heyeti Başkanı da olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gerçekleştirdi. TEPAV’ı 2001’deki kriz sonrasında kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, TEPAV’ın bugün önde gelen düşünce kuruluşlarından biri olduğunu söyledi. Hisarcklıoğlu, “TEPAV T20’ye başkanlık etmektedir. TEPAV dünyanın önemli düşünce kuruluşlarıyla birlikte yaptığı analitik çalışmalarla Türkiye’nin dönem başkanlığına yardımcı olacaktır” dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında, düşünce kuruluşları, çokuluslu örgütler ve iş dünyasından 200 temsilciye hitap eden Babacan, Türkiye’nin G20’ye liderlik edeceğini hatırlatarak,“G20 başkanlığı seçimle elde edilen bir pozisyon. Döneme göre yapılmıyor. 3 yıl önce seçildik” dedi. G20’nin küresel nüfusun büyük ölçüde temsil edildiği bir platform olduğuna dikkat çeken Babacan, “Dünya nüfusunun üçte ikisini, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 75'ini ve dünya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil ediyor.” şeklinde konuştu
Babacan 2008-2009 küresel krizinden sonra G20’nin küresel rolünün daha da önemli hale geldiğini belirterek, tüm kıtalardan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin G20’de temsil ediliyor olmasının burada alınan kararların geçerliliğine katkı sunduğunu kaydetti.
Küresel ekonomideki büyümenin yaşandığını ancak zayıf ve dengesiz bir seyir izlediğini vurgulayan Babacan, işsizlik ve eşitsizliğin hala çok sayıda ülkede görülen iki büyük problem olduğunu söyledi. Babacan, “Küresel krizden uzun yıllar sonra küresel ekonomi hala düzelmedi” dedi. Avrupa ve Japonya’da merkez bankalarının ağır müdahaleleri ile bu bölgedeki ekonomilerde iyileşme umudunun olduğunu kaydetti.
Yükselen piyasalarda geçmiş 10 yıla kıyasla gelecek 10 yılda daha düşük oranda büyüme kaydedileceğini ifade eden Babacan, “Küresel büyümenin önemli bir kısmı hala gelişmekte olan ülkelerden geliyor” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin G20 dönem başkanlığındaki önceliklerinin kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olacağını ifade eden Babacan, bu başlıklar altında yapılması planlanan faaliyetlere değindi. Babacan, G20 dönem başkanlığında az gelişmiş düşük gelirli ülkeler için daha fazla nasıl çalışmalar yapılabileceği konusuna odaklanacaklarını söyledi.
Babacan’ın konuşması sonrasında, TEPAV Direktörü Güven Sak’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği ve Vaşington merkezli düşünce kuruluşlarından G20 konularında uzmanlaşan temsilcilerin katıldığı panele geçildi. Panel konuşmacıları, Center for Strategic and International Studies (CSIS) isimli düşünce kuruluşunda siyaset ekonomisi üzerine odaklanan William E. Simon merkezi başkanı Matt Goodman, Johns Hopkins Üniversitesi uzmanlarından eski IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, Brookings Enstitüsü Global Ekonomi ve Kalkınma Birimi uzmanlarından Amar Bhattacharya, Milken Enstitüsü Finansal Pazarlar Birimi Direktörü Staci Warden ve Peterson Enstitüsü kıdemli uzmanlarından Caroline Freund idi. Panelde Türkiye’nin G20 başkanlığı uluslararası finansal mimari, küresel yönetişim, en az gelişmiş ülkeler, altyapı yatırımları ve küresel ticaret açısından tartışıldı. Panel sonrasında, katılımcılardan gelen soru-cevap kısmına geçildi.
Toplantıda, German Marshall Fund, Aspen Enstitüsü, Brookings Enstitüsü, CSIS, Heinrich Boll Stiftung, CIGI, Washington Institute for Near East Policy, SETA-DC, Global Policy Institute, George Washington Üniversitesi, Johns Hopkings Üniversitesi gibi araştırma merkezleri ve üniversiteler, IMF, Dünya Bankası, OECD, EBRD gibi uluslararası kurumlar, ABD Ticaret Odası, MEDEF gibi uluslararası iş örgütleri, ABD Ticaret Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı gibi yabancı kamu kuruluşları ve büyükelçilikler temsil edildi.