TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC’nin iş dünyası temsilcileri Kıbrıs’ta bir araya geldi.
LEFKOŞA –Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC’nin iş dünyası örgüt başkanları 1974’ten bu yana ilk defa Kıbrıs’ta bir araya geldi. Toplantıda, Lefkoşa Ekonomi Forumu’nun kurulması kararlaştırıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sık temaslarla devam edecek bu iş dünyaları diyalog mekanizmasının Türkiye tarafında sekretaryasını TEPAV’ın üstleneceğini söyledi.
Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın ortak daveti ile 2 Haziran’da Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde tarihi bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, TEPAV Direktörü Güven Sak ve beraberlerindeki işadamları katıldı.
Başkanların açılış konuşmalarının ardından geçilen toplantının ikinci bölümünde Güven Sak Kıbrıs’ta çözümsüzlük nedeniyle adalıların geleceğe dair uzun vadeli plan yapamadıklarını söyledi. Eurobarometer anketine göre AB27’de yaşayanların yalnızca %37’sinin ileriye dönük plan yapamadıklarını belirttiklerini, ancak bu rakamın adanın kuzeyinde %66’ya ve güneyinde %61’e ulaştığını ifade eden Sak, ada halklarını hayatlarını orta ve uzun vadede planlayabilir duruma getirmek gerektiğini vurguladı.
Tüm tarafların adadaki mevcut durumun kabul edilemez olduğu yönünde fikir belirttiği toplantıda, müzakereleri sürdüren siyasetçilerin zor kararlar almalarına yardımcı olmak için iş dünyasının sürece tam destek vermesi kararlaştırıldı.
Toplantının üçüncü ve son bölümünde donmuş çatışmalarda çözüme aniden ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu nedenle özel sektör tarafından geliştirilen sorun çözmeye odaklı işbirliği ve diyalog mekanizmalarının çok önemli olduğunu ifade etti. Daha önceki müzakere süreçlerinde iş dünyalarının sürecin dışında bırakıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, süreçlerin başarısızlıklarında bu eksikliğin önemli bir pay sahibi olduğunu söyledi. Hisarcıkloğlu, özel sektörün Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir çözüme ulaşılmasına somut projeler tasarlayarak ve hayata geçirerek yardımcı olabileceğini belirtti ve bu projelerin ada halklarının günlük hayatlarında sıklıkla karşı karşıya geldikleri sorunları çözmeye yönelik olması gerektiğini ifade etti.
Toplantıda aynı zamanda sorun çözücü somut projeleri tasarlamak ve hayata geçirmek üzere Lefkoşa Ekonomi Forumu’nun kurulması kararlaştırıldı. İlaveten, bu sürecin ikinci toplantısının 14 Eylül Pazar günü İstanbul’da gerçekleştirilmesi yönünde fikir birliğine varıldı. 14 Eylül’e kadar olan süreçte tarafların somut projeler tasarlaması ve ikinci toplantıda geliştirilen projelerin değerlendirilmeye sunulması kararlaştırıldı. Tarafların temas halinde kalmaları için birer sekretaryanın belirlendiği toplantının son bölümünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye tarafının sekretarya görevini TEPAV’ın üstleneceğini belirtti.