TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Politika Notu / Efşan Nas Özen
"Son yıllarda bölgesel kalkınma politikalarında kümelenme stratejilerine daha fazla yer verilmeye başlandı. Bu durum aslında hiç de şaşırtıcı değil; çünkü birçok ülkenin üretim ve gelir bakımından gelişmiş olan bölgelerine baktığımızda benzer veya üretimin çeşitli aşamalarında rol oynayan firmaların bir araya geldiğini görüyoruz. Birçok araştırmacı için kümelenme bölgesel kalkınmanın en önemli dayanaklarından birini oluşturuyor.
Firmalar birbirleri etrafında kümelendikleri zaman etkinliklerini arttırabiliyorlar; veya bir arada üretim yapmanın pozitif yayılma (spillover) etkilerinden yararlanabiliyorlar. Martin Refah Enstitüsü Direktörü Richard Florida ise, özellikle yüksek katma değerli üretim ve hizmet gerçekleştirilen sektörlerde şirket kümelenmesinin mevcut yetenek havuzundan da faydalanabilmek için gerçekleştiğini söylüyor. Bu yaklaşıma göre yüksek yetenek düzeyine sahip, büyüme ve inovasyona daha fazla katkı sağlayan kişilerin, yani Florida’nın tanımı ile “yenilikçi sınıf”ın, daha fazla bulunduğu bölgelerde yüksek katma değerli üretim ve hizmet gerçekleştiren şirketler yüksek rekabet gücü elde edebiliyorlar. Bu sonuç, yüksek eğitimli ve nitelikli bir işgücünün büyümeye daha fazla katkı sağladığını ifade eden beşeri sermaye teorisinden kaynaklanıyor..."
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024