TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP)” müzakerelerinin tartışıldığı toplantıda Türkiye’nin önlemlerinin neler olabileceğini anlattı.
İSTANBUL – İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile birlikte 12 Eylül 2013 Perşembe günü AB ve ABD arasında görüşmelerine başlanan “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP)” müzakerelerinin Türkiye’ye etkilerinin tartışıldığı bir seminer düzenledi. İSO’da yapılan seminerde TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran da bir konuşma yaptı.
Aran, anlaşmanın olumsuz etkilerine karşı etki analizi çalışmalarına Türkiye’nin de dahil edilmesi, Türkiye - AB Gümrük Birliği Ortak Komitesi’nin güçlendirilmesi, AB’nin Ticaret Politikası Komitesi toplantılarına Türkiye’nin katılımının sağlanması ve ABD nezdinde de lobi çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti. Aran, Türkiye’nin ABD ile paralel müzakereler yürütmesi halinde AB ile mevzuat uyumunun bir avantaj olacağını, ancak şu an yüzde 55 düzeyinde olan bu uyumun yüzde 100’e çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bozkurt Aran, TTIP müzakerelerinde üzerinde uzlaşılması özellikle zor olacak konuların ise yatırımlar, mali hizmetler, tarım, sübvansiyonlar, çevre, kamu alımları, devlet teşekkülleri, hizmetler gibi alanlarda yoğunlaşacağını kaydetti.
Türkiye için refah kaybı: Yüzde 2,5
Toplantının açılışında konuşan Merkez Bankası Eski Başkanı ve İKV Yürütme Kurulu Üyesi Yavuz Canevi de TTIP’den yıllık olarak ABD ekonomisinin 95 milyar ve AB’nin 119 milyar euro kazanç sağlayacağının öngörüldüğünü kaydetti ve Almanya Münih merkezli IFO Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre bu alana dahil olmaması durumunda Türkiye için olabilecek refah kaybının yüzde 2,5’i bulacağının altını çizdi.
İSO Başkan Yardımcısı Ali Eren ise, TTIP’nin dünya ekonomisinin ağırlığını tekrar bu bölgeye kaydıracağını, üretim standartlarını belirleyerek gelişmekte olan ülkelerde sınai yapısını etkileyeceğini ve maliyetleri yükselteceğini belirtti. Eren, iş dünyasının Türkiye’nin TTIP’de mi yer alacağı yoksa ABD ile paralel müzakerelerin mi yürütüleceği konusunun biran önce açıklığa kavuşmasını beklediğini söyledi.
AB: “Tek seçeneğiniz ABD’yle paralel müzakere”
AB’nin ABD ile müzakerelerini yürüten heyetin başkan yardımcılığını yapan Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü ABD ve Kanada Dairesi Başkanı Damien Levie de Türkiye’nin ABD ile oluşturulan yüksek düzey komite çerçevesinde müzakerelere başlamak için gerekli adımları atması gerektiğini, Türkiye’nin TTIP karşısında tek gerçekçi seçeneğinin ABD ile paralel müzakereler yürütmesi olduğunu ve Avrupa Komisyonu’nun da bunu desteklediğini ifade etti.
Son olarak söz alan Türk - Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ekim Alptekin, ABD Temsilciler Meclisi’nden Türkiye’nin TTIP müzakerelerinden olumsuz etkilenmemesi hususunda gereğinin yapılmasını tavsiye eden bir tezkerenin çıkmasının çok faydalı olacağını belirtti ve çalışmaların özellikle Kongre üyelerine yönelik olmasını önerdi.
30/12/2024
30/12/2024
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024