TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV’dan Aslankurt ve Memiş’e göre; Türkiye’nin, büyüyen biyoekonomide kendine niş alanlar yaratabilmesi kritik öneme sahip.
ANKARA - TEPAV, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’nın “Biyoteknoloji Sektörel İnovasyon Sistemi: Kavramlar, Dünyadan Örnekler, Türkiye'de Durum ve Çıkarımlar” başlıklı raporuna katkı yaptı. Çalışmanın “biyoekonomi” bölümünü, TEPAV Analisti Selin Arslanhan Memiş ile TEPAV Araştırmacısı Bilgi Aslankurt hazırladı.
Biyoteknoloji alanının sektörel inovasyon sistemi açısından kavramsal değerlendirmesi ve farklı ülkelerdeki uygulama örnekleri ile Türkiye için genel değerlendirme ve önerilerin yer aldığı çalışma, konularında uzman 24 akademisyen, araştırmacı ve özel sektör temsilcisinin katkıları ile hazırlandı. Çalışmanın tanıtım semineri ise 3 Nisan 2013 Çarşamba günü Ankara Ramada Plaza Otel'de gerçekleştirildi. Seminerde TEPAV Analisti Memiş de çalışmanın ilgili bölüme ilişkin bir sunum yaptı.
Memiş ve Arslankurt, raporda, “nüfus artışı, yaşlanma, kaynakların yetersizliği gibi faktörlerin etkisiyle artan ihtiyaçlara cevap olarak kullanımı birçok alanda hızla yaygınlaşan biyoteknoloji uygulamalarının dünyada büyüyen bir biyoekonomi oluşturduğuna” dikkat çekti. Bu çerçevede “söz konusu büyümenin farkında olan ve yol haritalarını buna göre şekillendiren gerek gelişmiş gerekse bazı gelişmekte olan ülkelerde biyoteknolojinin ekonomiye etkisinin hissedilebilir derecede arttığı” kaydedilirken, “Türkiye’nin büyüyen biyoekonomide kendine niş alanlar yaratabilmesi kritiktir” dendi.
Rapora ulaşmak için tıklayınız.