TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV’da yapılan toplantıda Dr. Angelo Santagostino, finans sektöründeki reform ihtiyacını vurguladı.
ANKARA – TEPAV, 5 Nisan 2013 Cuma günü düzenlediği yuvarlak masa toplantısıyla Avrupa Birliği (AB)’nin şu sıralar en önemli gündem maddesini oluşturan Güney Kıbrıs ekonomisinde yaşananları masaya yatırdı. Ekonomist Dr. Angelo Santagostino’nun konuşmacı olduğu toplantıda, Ada’daki gelişmelere AB ve Türkiye perspektifinden bakıldı.
Toplantının moderasyonunu üstlenen TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, açılıştaki konuşmasında, Güney Kıbrıs ekonomisindeki krizin gelişimini özetledikten sonra çözüm için soğukkanlı bir bakışın önem taşıdığını ve AB’nin bu konudaki tavrının bundan sonraki krizler için de örnek teşkil edeceğini belirtti.
Dr. Angelo Santagostino ise sunumuna Euro bölgesinden son rakamları paylaşarak başladı. Şubat 2012’de bölgede 10.9 olan işsizlik oranının bir yıl sonra yüzde 12’ye yükseldiğini kaydeden Santagostino, mali dengesizliklerin özel sektör yatırımlarını negatif etkilediğini aktardı. Santagostino, Avrupa'nın ekonomik krizden çıkarak büyümesi için para ve maliye politikalarında istikrar sağlaması; daha fazla özgürlük, rekabet, verimlilik ve güven ortamı oluşturması gerektiğini vurguladı.
Güney Kıbrıs Rum kesimine ilişkin olarak da ekonomik göstergelerin olumsuz yönde seyrettiğini ifade eden konuk konuşmacı, esas problem olarak işaret ettiği bankacılık sistemindeki denetim eksikliği konusuna dikkat çekti. Santagostino, bu durumun yarattığı ahlaki tehlikenin altını çizerek, özel ve kamuda olmak üzere finans sektörü için reforma ihtiyaç olduğunu söyledi.
Dr. Angelo Santagostino, katılımcılardan gelen bir soru üzerine, yaşananların Kıbrıs sorununu çözmek için bir fırsat yaratmış olabileceğini ancak Ada’da birleşme konusundan bahsetmek için çok erken olduğunu söyledi. Doğu Akdeniz’de süren hidrokarbon çalışmalarına işaret eden Santagostino, enerji konusunun şu an Kıbrıs konusunda masadaki bir diğer problem olduğunu hatırlattı.