TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu/ Dr. Erhan Türbedar
"Bir ülkenin dış politikadaki başarısını belirleyen o ülkenin kendisini nasıl gördüğünden ziyade, başkaları tarafından nasıl algılandığıdır. Söz konusu algılar bir ülke için fırsatlar yaratabileceği gibi, dış politikasının önüne engeller de çıkartılabilir. Son yıllarda Türk dış politikasında görülen dinamizm Balkan ülkelerinde de tartışılıyor. Türkiye’nin özellikle Balkanlar’da neler yapmaya çalıştığı anlaşılmaya çalışıyor. Türk dış politikası Balkan ülkelerinin medyasında daha önce hiç bu kadar yer almamıştı. Diğer taraftan, Türkiye’nin dış politikası da önceki dönemlerden çok daha fazla bölgedeki konferanslarda tartışma konusu oluyor.
Türk yetkililer ve Türk diplomatlar Türkiye’nin Balkan politikasının temel parametrelerini değişik vesilelerde açık ve net bir şekilde ortaya koyuyorlar. Ancak resmi açıklamalardan memnun olmayan Balkan ülkelerinin aydın kesimi, genel olarak Türkiye’nin Balkan politikasına ilişkin daha bilinmedik ve daha gizemli hikâyeler “keşfetme” çabası içinde.
Son üç yıl içinde Balkan ülkelerinin medya kaynaklarındaki yansımalardan, benim de katıldığım değişik konferanslarda Türkiye’ye ilişkin yapılan konuşmalardan ve birçok ikili görüşmemden hareketle, Balkanlar’da iki çeşit Türkiye algısının var olduğunu söylemek mümkün. Bir tarafta “yükselen Türkiye” algısı gelişirken, diğer taraftan bazı çevreler Balkanlar’da Türkiye’ye ilişkin “Neo-Osmanlıcılık korkusu” yaratmada başarılı oldular..."
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024