TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları dizisinde, 15 Nisan Pazar günü Gaziantepliler ile yeni anayasa konuşulacak.
ANKARA - “Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları” kapsamında Trabzon’un ardından yola Gaziantep ile devam edilecek. Gaziantepli vatandaşlar, 15 Nisan 2012 Pazar günü düzenlenecek toplantıda, anayasal konulardaki beklentilerini ortaya koyacak, oylamalara katılacak.
“Anayasa Platformu” girişim grubunu oluşturan 13 meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşunun evsahipliğinde TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen seride bugüne kadar Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun, Bursa ve Trabzon’da vatandaş toplantıları düzenlendi. “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan ve her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak.
Planlanan illerde toplantıların gerçekleştirilmesiyle tamamlanacak çalışmanın TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması amaçlanıyor. Toplantıların ardından, vatandaşların anayasal konular hakkındaki tercihleri ve bu tercihleri belirtirken ortaya koydukları beklenti, umut ve kaygılar her bir il için ayrıntılı biçimde raporlanacak. Diğer yandan tüm illerde gerçekleştirilen tartışmalar, ortak noktalar ve ayrışmalarla birlikte anayasal bağlamda teknik bir raporda analiz edilecek.
Raporlar tamamlandıkça Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na iletilecek ve eş zamanlı olarak çalışmanın sekretaryasını üstlenen TEPAV’ın ve Anayasa Platformu’nun web sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaşılacak. Toplantıların katılımcıları olan “Anayasa Gönüllüleri” dahil olmak üzere siteyi ziyaret eden herkes raporlarla ilgili yorumlarını iletebilecek.
Toplantıların tarafsız ve yönlendirme olmadan yapılmasına büyük önem veriliyor. Hem toplantılara katılacak vatandaşların belirlenmesi, hem de toplantı içeriğinin yönetilmesi için de yenilikçi, özel yöntemler kullanılıyor. Toplantılarda tartışılan anayasal konular ise şöyle sıralanıyor:
* İfade Özgürlüğü ve Siyasal Örgütlenme Özgürlüğü,
* Kamu Hizmetlerinin Niteliği (Eşit Biçimde Yararlanma + Tarafsızlık İlkesi),
* Siyasal İktidarın Denetlenmesi ve Dengelenmesi,
* Birlikte Yaşama,
* Hükümet Sistemi,
* Devlet-Din İlişkileri,
* Doğa ve Kültürel Varlıklar,
* Yerel Yönetimler
* Seçimler ve Siyasal Partiler,
* Ekonomik ve Sosyal Haklar, Sosyal Devlet İlkesi ve Pozitif Ayrımcılık.