TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
“Anayasa Vatandaş Toplantısı”, bu kez Samsun’da Türkiye’nin tüm bölgelerinden gençlerin katılımıyla yapıldı.
SAMSUN – Türkiye’nin dört bir yanından gençler, yeni anayasa konuşmak için Samsun’da toplandı.
Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sendika ve sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın sekizincisi, 25 Mart 2012 Pazar günü Samsun’da yapıldı. Toplantıya Samsun’un yanı sıra çeşitli illerden gelen gençler katıldı. Katılımcılar, genç vatandaşlar ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi gençlerden oluştu.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyetin 100. yılı için konan ekonomik hedeflere işaret ederek, “11 yıl sonra kişi başına gelirin 25 bin dolara çıkmasını istiyoruz. Zenginliğe gidecek yolun temelinde de anayasa var” şeklinde konuştu. Yeni bir anayasa yapılmadan diğer kusurları düzeltmenin mümkün olmadığının altını çizen TOBB Başkanı, şöyle devam etti:
“Bir dakika bile kaybedecek vaktimiz yok. Yeni anayasa kendimiz için, sizler için lazım. Bu ülkenin geleceği siz gençlersiniz. Onun için de yeni anayasada en çok söz söyleyecek sizlersiniz. Bu ülkenin geleceği sizlersiniz.”
Hisarcıklıoğlu, “Gençlerle Samsun’da olmak önemli. Çünkü Samsun bu Cumhuriyetin temelinin atıldığı yer. Bugün kendi geleceğiniz için söz söyleyeceksiniz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
“Bu atmosferi 1 yıl egemen kılsak yeter”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de toplantıda oluşan tablonun Türkiye'nin özlediği tablo olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Eğer bu tabloyu ülkenin her tarafına yaygınlaştırabilirsek; farklı fikirlerde ve düşüncelerde olsak bile uygarca temiz bir üslupla düşüncelerimizi, fikirlerimizi, eleştirilerimizi ifade edebiliyorsak; emin olun Türkiye'deki şu atmosferi değil yıllarca, bir yıl egemen kılabilsek: biz bu anayasayı da yaparız, Türkiye'nin yakıcı sorunlarını da çözeriz…”
“Halkın verdiği talimatlar çerçevesinde yeni bir anayasa yapabilmeliyiz. Bu özgüvenimizi, Türkiye'nin itibarını ve siyasete güveni artıracaktır” diyen TBMM Başkanı, kadınların ve gençlerin yeni anayasa yapılırken görüşlerini belirtmelerini de istedi.
Gençlik meseleleri de konuşuldu
Açılışta TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AK Parti, CHP ve MHP Milletvekilleri ile Anayasa Platformu’nu oluşturan sivil toplum kuruluşları ve sendikalardan temsilciler de konuşma yaptı. Ardından gençler, anayasal meseleler ile üniversite sistemi gibi kendilerini yakından ilgilendiren konular tartıştı ve oyladı.
Farklı kesimlerden gençler katıldı
Katılımcılar, genç vatandaşlar ile sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi gençlerden oluştu. Sivil toplum temsilcileri arasında, çeşitli illerden Kent Konseyleri Yerel Gençlik Meclisi/Gençlik Evi, TOBB Genç ve Kadın Girişimciler Kurulu, Üniversite Konseyi ve Üniversite Kulübü, Gençlik ile Girişimci STK’sı temsilci ve üyeleri bulundu.
Toplantıya destek veren sivil toplum içinde çok farklı alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlar dikkat çekti. Anayasa gönüllüsü gençlerin temsil ettiği bu kuruluşlar arasında Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, AB Politikaları Enstitüsü, Avrupa Birliği Ülkeleri Dostluk Derneği, Afro Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Akdeniz Eğitim ve Kalkındırma Derneği, Çanakkale Koza Gençlik Derneği, Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği, Gençlik ve Değişim Derneği, Habitat Bilişim Akademisi, Hitit Gençlik Derneği, Karadeniz İletişimciler Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı yer aldı.
Anayasa Platformu hakkında...
Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan 13 meslek örgütü, sendika ve sivil toplum kuruluşu şöyle:
“TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği.”
Sürece TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, Anayasa Kadın Platformu, Türkiye Sakatlar Federasyonu, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar da destek veriyor.