TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Bugüne kadar yapılan toplantılar arasında İzmir’in ardından katılım ve kadın katılımı açısından Antalya öne çıktı
ANTALYA - Anayasa Platformu girişim grubu adı altında biraraya gelen 13 meslek örgütü, sendika ve sivil toplum kuruluşunun TEPAV sekretaryasında düzenlediği “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın yedincisi, 11 Mart 2012 Pazar günü Antalya’da gerçekleştirildi. Toplantıya Antalyalı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Bugüne kadar yapılan toplantılar arasında İzmir’in ardından katılım ve kadın katılımı açısından Antalya öne çıktı.
Ramada Otel’de yapılan toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya’ya yılda 11 milyon yabancı turistin geldiğini ve kentte 20 bin yabancının ikamet ettiğini hatırlattı. Bu insanların Antalya’nın güzelliğine, anlayışına ve birlikte yaşama kültürüne geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Antalya’nın farklı kültürlerin ve inançların nasıl birarada yaşayacağını, nasıl örnek bir topum olunacağını gösterdiğini ifade etti.
Yedinci toplantıyı Antalya’da yaptıklarını ifade eden TOBB Başkanı, Anayasa’nın artık bir sahibi olduğunu ve bu işin sahibinin millet olduğunu söyledi. “Bugün, bütün farklılıklarımızı bir kenara bıraktık. Yeni anayasa için tek yürek olduk” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Yeni elbise dikilecekse, bunu milletin kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz.”
Müzakereci demokrasi yöntemi işleyecek
Vatandaş toplantılarının, Türkiye’nin ortak duygusunu ortaya koyacağını ve Türkiye’de ilk defa müzakereci demokrasinin işleyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüz olduğunu göreceğiz” şeklinde konuştu.
Şimdi sözün Antalyalıda olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Siyasi görüşünüz, inancınız ne olursa olsun özgürce konuşacaksınız. Burada kısıtlama yok. Ayrı-gayrı yok, dışlama yok. Nasıl bir Türkiye istiyorsanız söyleyin. Nasıl bir gelecek istiyorsanız söyleyin. Bugün konuşmazsanız vebali artık sizindir” dedi.
“Bu defa halkın katılımı muhakkak…”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, yeni anayasa çalışmalarının Meclis’te 4 siyasi partinin yaptığı anlaşma doğrultusunda sürdürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak. Halkı yok farz ederek, 'o bilmez, etmez' diyerek değil tam tersi halkın talimatını almak üzere halka gideceğiz, ne düşünüyorsa, ne kanaat ortaya koyacaksa biz de bunları anayasa metni haline getirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz. İşte bugün buraya gelişimizin sebebi sizin görüşlerinizi almaktır. Ne düşünüyorsanız açık yüreklilikle söylemeniz gerekir. Şundan emin olasınız, sizin ortaya koyduğunuz görüşler, ortaya koyduğunuz irade, teklifler, eleştiriler hiç şüphesiz komisyonumuz açısından altın kıymetinde görüşlerdir, ifadelerdir, bunlar mutlaka dikkate alınması gereken hususlardır.''
Bu yılın sonuna kadar yeni anayasayı tamamlamayı planladıklarını ifade eden Çiçek, 30 Nisan’a kadar vatandaşların görüşlerinin alınacağını ve 1 Mayıs’tan itibaren görüşlerin taslak metin haline getirileceğini ve yeniden halkın onayına sunulacağını belirtti.
Milletvekilleri de konuştu
Toplantıda Anayasa Platformu çatısı altındaki sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de konuştu. Ardından Meclis’teki 4 partiyi temsilen birer milletvekili konuşma yaptı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, anayasa sürecinde Türkiye'nin önceki deneyimleri ve çağın gerekliliklerini dikkate alması gerektiğini söyledi. Toskay, bu süreçte ulus devlet felsefesine aykırı davranılmaması gerektiği mesajı da verdi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye’nin yapısal, siyasi, etnik ve dini sorunları olduğunu; bunları çözebilmek için de bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Tan, “Bazı çok bilmişler diyor ki ‘yeni anayasa her derde derman olmayacak’. Biz de biliyoruz ama eve bile girerken önce anahtarla kapıyı açıyoruz. Bunun için anayasa önemli" şeklinde konuştu.
CHP Milletvekili Gürkut Acar ise, yeni anayasanın sadece hükümetin istekleri doğrultusunda değil geniş bir uzlaşı içinde yapılması gerektiğini belirtti.
Toplantıda uygulanan metodun Türkiye için bir ilk olduğunu dile getiren AKP Milletvekili Sadık Badak, bu sayede farklı fikirlerin ifade edilebildiğini ve dinlendiğini söyledi.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da toplantıda bir konuşma yaptı.
Açılışın ardından toplantının vatandaşlarla gerçekleştirilen interaktif kısmına geçildi. Vatandaşlar, “ifade ve siyasal örgütlenme özgürlüğü; birlikte yaşama; ekonomik ve sosyal haklar, sosyal devlet ilkesi ve pozitif ayrımcılık; kamu hizmetlerinin niteliği; din-devlet ilişkileri; hükümet sistemi; yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesi; seçimler ve siyasal partiler; yerel yönetimler; doğa ve kültürel varlıklar" başlıkları altında yapılan tartışmalarda bir yandan görüşlerini ortaya koyarken, diğer yandan ellerindeki cihazlarla sonuçları anında ekranlara yansıtılan oylamalara katıldı.