TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Dünya Kadınlar Günü’nde sadece kadınların katılımıyla yapılan Anayasa Vatandaş Toplantısı’na yaklaşık 500 kişi katıldı.
ANKARA - Anayasa Platformu Vatandaş Toplantısı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sadece kadınların katılımıyla Ankara’da düzenlendi. Hafta içinde ve 8 Mart gibi özel bir günde yapılmasına karşın dizinin altıncı toplantısı, çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleşti. Katılımcılar, cep telefonları üzerinde rastlantısal olarak ulaşılan Ankaralı kadınlar ile ülke genelinden davetli yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcilerinden oluştu.
“Anayasa Platformu” girişim grubu adı altında biraraya gelen 13 meslek örgütü, sendika ve sivil toplum kuruluşunun, TEPAV sekretaryasında düzenlediği toplantı dizisinin altıncısı, 8 Mart 2012 Perşembe günü TOBB-ETÜ’de yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda toplumun çok çeşitli kesiminden kadının yeni anayasa için biraraya geldiğini belirtirken, “Eli hamurlu kadınlarımız da anayasaya karışacak ki anayasanın bereketi olsun. Anayasaya kadın eli değecek bu işe bereket gelecek” şeklinde konuştu.
Giyilen elbisenin artık dar geldiğini ve yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu elbise rahat hareket etmemizi engelliyor. Hızlı koşmamızı engelliyor. Bu elbiseyi artık değiştirmemiz gerekiyor. Ama bu sefer terzi milletin kendisi olmalı. Yeni elbise dikilecekse, bunu millet kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz” dedi.
“8 Mart anlamını burada bulacak”
Kadın ve erkeğin yan yana yürüyeceği bir ülke olunacaksa bu anayasanın da birlikte yapılması gerektiğine işaret eden TOBB Başkanı, şöyle konuştu:
“Bir yandan bu cumhuriyeti kadını-erkeği beraber kurduk diyeceksin. Kadınımız sırtında top taşıdı, silah taşıdı diyeceksin ama hayatın her alanında kadını kenara iteceksin, görmezden geleceksin. Yok arkadaş öyle iş! İşte bugün burada iş kadınları var, esnaf kadınlarımız var. Memur var, işçi var, emekli var. Öğretmen var, oyuncu var, doktor var, avukat var. Burada ev hanımları var! Şundan emin olun, 8 mart kadınlar günü, gerçek anlamını burada bulacak. Bugün, Türkiye’nin kadınları konuşacak. “
Fırsat sağlandığında kadınların başarı hikayeleri yazdığına girişimcilerin en iyi örnek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “(Kadın girişimcilerimiz) Kota ve ayrıcalık olmadan her ilde örgütlendiler. Oda ve borsaların önemli aktörü haline geldiler. Şimdi de Türkiye’nin kadınları, yeni anayasanın mimarı olacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın bireyi esas alan ve her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan bir anayasa olmasını istediklerini de yineledi.
Toplantıda Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan bazı kuruluşlardan temsilciler de konuştu. Bu bölümde kadın konuşmacılar salondan alkış aldı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, mevcut anayasada insanı merkeze alan anlayışın hem devlet yapılanmasında hem de eğitim sisteminde hâkim olması gerektiğini söylerken, kendilerinin de anayasa konusunda 50 bin kişiyle yüz yüze anket çalışması yaptıklarını kaydetti.
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu hep söylediklerini, bu anayasada kadın hakları konusuna ayrı bir önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Kendisinden önce konuşma yapan sivil toplum örgütü ve meslek odaları temsilcilerinin hepsinin erkek olduğuna dikkati çeken Noterler Birliği Başkan Yardımcısı Handan Baykan, kadınların sosyal alanda daha çok yer almaları gerektiğini söyledi. Baykan, pozitif de olsa ayrımcılığa gerek kalmadığı gün gerçek eşitliğin başlangıcının olacağını belirtti.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken kadınların ülkenin geleceğinin teminatı olduğunu, temsil ettiği konfederasyonun 170 bin kadın üyesinin bulunduğunu belirtti.
Kadınlara yönelik şiddete dikkati çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kadınların anayasa yapım sürecinde söz sahibi olması, temsil edilmesi ve yeni anayasada da kadınların temel beklentilerinin karşılanması gerektiğini kaydetti.Tarım kesiminde çalışan kadınların ise yüzde 96,1'inin kayıt dışı olduğunu ifade eden Bayraktar, bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Kadın vekiller konuştu
Ardından Meclis’te bulunan 4 siyasi partiyi temsilen birer kadın milletvekilinin konuşmalarına sıra geldi. İlk konuşmacı BDP Milletvekili Ayla Akat Ata, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihçesinden bahsederek, katledilen kadınları andı. Ata, kadınların temel insan haklarını bile kullanamadığını, bunları kullanabilmelerinin bile aile bireylerinin iznine tabi olduğunu belirtti.
Ardından MHP Milletvekili ve TBMM Başkan Yardımcısı Meral Akşener konuşma yaptı. Akşener, "Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yaşanan itilafları kaldıracak bir anayasa olsun" dileğinde bulundu ve devam etti: "'Cumhuriyet ve demokrasi', 'kadın ve erkek' olsun. Yani 've' olsun..."
CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan ise, konuşmasına kadınlara verilen haklar çerçevesinde Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başladı. "Türkiye'de her gün 5 kadın öldürülüyor. Bundan önemli sorun olamaz" diyen Bilgehan, kadınları öncelikle birey hakları için mücadeleye çağırdı.
AK Parti Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu da CHP’li Milletvekili Bilgehan gibi Meclis'te bulunan ve şiddet gören kadınların sosyal hayatta kendini güvende hissetmesini amaçlayan yasanın önemine işaret etti.
“Kadın hakları demokrasinin göstergesi”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, bir ülkede demokrasinin var olup olmadığının, ne kadar var olduğunun en önemli göstergelerinden birinin, en başta anayasa ve yasalardaki kadın haklarıyla ilgili düzenlemeler olduğunu belirtti.
Çiçek, Türkiye'nin kadın başbakan gördüğünü, en kısa zamanda da kadın meclis başkanını görmesi temennisinde bulundu. Kendisinden önceki konuşmacıların çoğunun erkek olduğuna dikkati çeken Çiçek, ''Türkiye'deki, belki de dünyadaki bir çarpıklığı bu vesile ile görmüş olduk. Erkekler daha çok, daha çok konuştu'' dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, kadın gerçeğinin, kadın haklarının ve kadın sorunlarının konuşulduğu, konuşulacağı, vurgu yapılacağı gün olması gerektiğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi:
''Bu konu bir günlük mesele değildir, bir günlük konu değildir. Bir gün konuşulup, sonra unutulacak, gözardı edilecek bir konu da değil. Bu konuda mesafe almanın yolu, yöntemi, bunu 365 gün doğrudan veya dolaylı bir vesile bu konuları konuşmak ve vardığımız sonuçları birer birer hayata geçirmektir.
Kadınlara ilişkin meseleler de tartışıldı
Açılışın ardından toplantının kadınlarla gerçekleştirilen interaktif kısmına geçildi. Anayasa gönüllüsü kadınlar, “ifade ve siyasal örgütlenme özgürlüğü; birlikte yaşama; ekonomik ve sosyal haklar, sosyal devlet ilkesi ve pozitif ayrımcılık; kamu hizmetlerinin niteliği; din-devlet ilişkileri; hükümet sistemi; yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesi; seçimler ve siyasal partiler; yerel yönetimler" başlıkları altında yapılan tartışmalarda bir yandan görüşlerini ortaya koyarken, diğer yandan ellerindeki cihazlarla sonuçları anında ekranlara yansıtılan oylamalara katıldı. Bu toplantıda anayasal meselelerin yanı sıra kadınlara ilişkin meseleler de tartışılarak oylandı.
Anayasa Platformu girişim grubunu TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği oluşturuken, sürece başka kuruluşlar da destek veriyor.