TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları, Konya’nın ardından bu kez Batı’ya yöneldi; Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda Edirneli vatandaşları biraraya getirdi.
EDİRNE – “Anayasa Platformu” girişim grubunu oluşturan 13 meslek örgütü ve sendika konfederasyonunun evsahipliğinde TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın sıradaki durağı Edirne oldu
Toplantı tarihi bir atmosferde, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Kültür Merkezi’nde 5 Şubat 2012 Pazar günü gerçekleştirildi. Çok sayıda vatandaşı ve STK temsilcisini yuvarlak masalar etrafında yeni anayasayı tartışmak üzere biraraya getiren toplantının açılışında, Anayasa Platformu adına TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi bazı milletvekilleri ile TBMM Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Cemil Çiçek konuştu.
Selçuklu’nun ardından Osmanlı başkentinde…
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bir önceki Konya toplantısına işaret ederek, “Önce Selçuklu'nun başkentindeydik, şimdi Osmanlı'nın başkentindeyiz. Burası uzlaşmanın olduğu; camiyi, kiliseyi, havrayı bir arada tutan bir kent. Bugün neyiniz varsa konuşun. Gün bugündür. Ne düşünüyorsanız herşeyi çekinmeden konuşun. Bizler Türkiye konuşsun istiyoruz. Bu yüzden buradayız” dedi.
Yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu elbise bize dar geliyor. Bu elbisenin terzisi halk olmalı” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Millet yeni bir anayasa istiyor ama yapılması gerekenler ya da nasıl yapılacağı da çok önemli. Bu çerçevede bu yeni anayasanın milletin kendi anayasası olması lazım. Uzmanların mutabakatıyla yapılmış bir anayasa yerine 74 milyonun mutabakatının sağlandığı bir anayasa yazılsın istiyoruz. O yüzden yeni anayasanın katılımcı müzakere süreciyle hep birlikte yapılması gerekiyor. Anayasa tartışma süreci Türkiye'nin sorunlarının tartışılacağı bir platforma dönüşmesi gerekiyor. Bu yüzden sizlerle beraberiz.”
“2023 hedefleri için şartlar uygun olmalı”
Ekonomide 2023 yılı için hedefler koyulduğunu ve bunlara ulaşabilmek için şartların uygun olması gerektiğini de söyleyen TOBB Başkanı, bu çerçevede de anayasa sürecinin önemi üzerinde durdu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, 12 Haziran milletvekili genel seçimlerinde bütün siyasi partilerin millete yeni bir anayasa yapmayı vaat ve taahhüt ettiğini belirterek, ''Siyaset kurumu olarak hepimizin borcudur ve bu borcumuzu çok fazla ötelemeden, çok fazla geciktirmeden, çok fazla temerrüte maruz bırakmadan bu dönem, özellikle de bu yıl içerisinde gerçekleştirmeliyiz diye düşünüyoruz'' dedi.
Çiçek, önceki toplantılarda altını çizdiği gibi konuşmaya değil, vatandaşların anayasa konusundaki fikir ve taleplerini almaya geldiklerini ifade etti. Çiçek, şunları söyledi:
''Bu anayasanın ihtiyaçları karşılamadığını, bize dar geldiğini, bizi geleceğe taşımayacağını ve benzeri sebepleri de ileri sürerek yeni bir anayasa ihtiyacını vurgulayarak buraya geldik. Yeni bir anayasa ihtiyacı sadece bir söylemin ötesinde, bir siyasi gerçeklik ve bir toplumsal gerçeklik olarak önümüzde duruyor. 30 yıllık bu anayasa süreci içerisinde 17 defa bu anayasayı değiştirme mecburiyeti hasıl oldu… Türkiye gibi birçok sorunları olan bir ülkede, her 13-14 ayda bir anayasa değişikliği yapma sorunuyla karşı karşıya kaldık. Bu hem hukuk istikrarını bozdu, hem yeri geldi bir kısım sorunların zamanında çözülmesini engelledi.”
1912’de yaşananlara vurgu ile anayasa mesajı
Çiçek, konuşmasında ayrıca 1912 yılında Balkanlarda yaşananlara işaret etti ve “Balkan facialarının 100. yılında milletimizi daha büyük, daha güçlü, daha mutlu yarınlara ulaştıracak bir anayasaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Açılışta Meclis’teki her partiyi temsilen TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Mustafa Şentop, Atilla Kart, Faruk Bal ve Altan Tan kısa birer konuşma yaptı.
Yeni anayasa 10 başlık altında tartışıldı
Açılışın ardından toplantının vatandaşlarla gerçekleştirilen interaktif kısmına geçildi. Vatandaşlar, “ifade ve siyasal örgütlenme özgürlüğü; birlikte yaşama; ekonomik ve sosyal haklar, sosyal devlet ilkesi ve pozitif ayrımcılık; kamu hizmetlerinin niteliği; din-devlet ilişkileri; hükümet sistemi; yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesi; seçimler ve siyasal partiler; yerel yönetimler; doğa ve kültürel varlıklar" başlıkları altında yapılan tartışmalarda bir yandan görüşlerini ortaya koyarken, diğer yandan ellerindeki cihazlarla sonuçları anında ekranlara yansıtılan oylamalara katıldı.
Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.