TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV tarafından yürütülen Yerel Medya Eğitim Semineri'nin üçüncüsü Konya'da yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yürütülen AB Sürecinde Yerel Medya Eğitim Semineri'nin üçüncüsü Konya'da yapıldı.
Konya Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen seminerde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, AB sürecinin iyi anlaşılması için böyle bir çalışmanın içine girildiğini belirterek, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, bu sürecin doğru anlaşılması için toplumun her alanında çalışmalarda bulunuyoruz. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV)'nın düzenlediği bu seminerlerle, topluma en yakın kesim olan yerel medya mensupları ile bu süreci tartışıyor ve doğru anlaşılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Müzakereleri yürüten Ankara'dır. Ancak birliğe girecek olan Edirne'dir, Bursa'dır, Konya'dır, Kayseri'dir, Erzurum'dur, Urfa'dır. Yani tüm Türkiye'dir. Toplumun tüm kesimi müzakereler konusunda bilgi edinme hakkına sahiptir'' diye konuştu.
Ülke genelinde yapısal reformların öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için TOBB öncülüğünde yürütülen Yerel Medya Eğitim Semineri Projesi'nin bu konuda insanların sağlıklı bilgiye erişmelerine katkıda bulunmasının hedeflendiğini de ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yerel rekabet avantajlarının küresel başarıya dönüştürülmesi için çaba içinde olduklarını dile getirdi.
Türkiye'de yerel sorunları yerel düzeyde çözebilme kabiliyetinin bugün için mevcut olmadığını, bu kabiliyetin geliştirilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bölge, il ve ilçelerin kendilerine özgü rekabet güçlerini düşünmeye başlaması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ''Bölgesel kalkınma ancak böyle gerçekleşebilir. Yerinde oturup merkezin bize elini uzatmasını beklersek, 'organize sanayi bölgesi yapılsın, teşvik verilsin' dersek sadece ve sadece yerinde saymış oluruz. Bu yüzden artık kalkınma planlarını hazırlarken bölgelerin potansiyel yapısını dikkate alan yeni bir anlayışın da geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Türkiye'nin ihtiyacı yerel rekabet avantajlarının küresel başarıya dönüştürülmesidir. Yerel fırsattan faydalanarak, küresel rekabete katılan firmalar daha fazla başarılı olmaktadır. Bu çerçevede, yerel ekonominin kanaat liderleri konumundaki ticaret ve sanayi odalarına büyük görevler düşmektedir'' şeklinde konuştu.
Seminerde daha sonra, TEPAV Dış Politika Direktörü Derya Sevinç, proje hakkında bilgi verirken, Bilgi Üniversitesi'nden Emre Gönen, AB sürecini ve müzakere konularını ele aldı. AB Genel Sekreterliği Sektörel ve Bölgesel Politikalar Başkanı Nurşen Numanoğlu'nun kalkınmada bölgesel ve sektörel bazdaki gelişmelere dikkat çektiği sunumu sonrası TEPAV Yönetişim Direktörü Emin Dedeoğlu bölgesel kalkınmada yerelliğin önemine dikkat çekti. Dünya Gazetesi'nden Taylan Erten ise AB sürecini medya açısından değerlendirdi.
Toplantı sunumlarına ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024
30/12/2024
24/12/2024