TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Türkiye-Filistin İş Forumu Ankara'da toplandı.
ANKARA- TEPAV Direktörü Güven Sak Türkiye-Filistin İş Forumu toplantısında TOBB-BİS Projesi'nin Filistin'de kapasite geliştirilmesine ilişkin bir proje olduğunu söyledi.
TOBB ile TEPAV tarafından organize edilen Türkiye-Filistin İş Forumu, TOBB ETÜ'de yapıldı. TEPAV Direktörü Sak toplantı çerçevesinde "Filistin'de devlet inşa etme süreci: Barış İçin Sanayi Girişiminden Bazı Fikirler" başlıklı bir sunum yaptı. Ortadoğu'da Filistin ve İsrail devletlerinin varolacağı iki devletli bir çözümün mümkün olduğunu ifade eden Sak, bunun için Filistin'de kurumsal kapasite geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. TOBB-BİS Projesi'nin Filistin'de kapasite geliştirilmesine ilişkin bir proje olduğunu ifade eden Sak, "Bu sadece bir iş projesi değildir. Ama bir iş projesidir. Bu nedenle de sürdürülebilir" şeklinde konuştu.
Forumun açılışında konuşan Filistinli Bakan Libdeh ise kardeş ülke Türkiye'ye teşekkürlerini sunmak için yaklaşık 75 kişilik alım heyetiyle çok zorluklara katlanarak geldiklerini söyleyerek sözlerine başladı. Önce Mısır'a vize aldıklarını, buradan da Türkiye'ye geçtiklerini anlatan Libdeh, şöyle konuştu:
''Buraya kadar heyetimizin geçirdiği zorlukları bilseniz; yol yaklaşık 48 saat sürdü, heyetimiz çeşitli tehlikelere maruz kaldı. Buraya teşekkürlerimizi ve taziyelerimizi sunmak için geldik. Sizlere şükranlarımızı sunmak için geldik. Mavi Marmara'da hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. Allah onlara sabır versin. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz.
Filistin'in haklarını savunan destekçi tutumundan dolayı Türkiye'ye tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Türkiye ile aramızda tarihe mal olmuş ilişkilerimiz, kuvvetli bağlarımız var. Filistin olarak sağlam bağlarla Türkiye'ye bağlıyız. Biz haklı direnişimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Allah'ın izniyle hep birlikte tekrar Kudüs'te buluşacağız.''
Türkiye'deki temasları sırasında Türk ve Filistinli işadamlarının İstanbul'da bir yuvarlak masa toplantıları yaptıklarını, ardından Gebze'de örnek sanayi bölgesini ziyaret ettiklerini belirten Libdeh, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak bölgede güçlü ülkeler konumunda bulunduğunu, bundan da Filistin olarak övünç duyduklarını söyledi. Türkiye'nin tecrübelerinden istifade etmek ve yeni iş fırsatları yaratmak istediklerini de belirten Libdeh, ''Ekonomik yönden güçlenirsek direnişimizi de uzun soluklu yapabiliriz'' diye konuştu.
Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin sadece 29 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu ve bu rakam içinde de Filistin'in ihracatının sadece 270 bin dolar olduğuna işaret eden Bakan Libdeh, bu rakamın çok düşük olduğunu ve bunun 150 ile 450 milyon dolar düzeyine çıkarılabileceğini bildirdi.
Filistin mallarının Türkiye'ye girmesinin Türk üreticileri etkilemeyeceğini, fakat kendilerinin destekleneceğini söyleyen Libdeh, ''Türk üreticileri Filistin'e doğrudan temsilcilik hakkı verebilirler, iki ülke yatırımcıları ortak şirketler kurabilir. Böylece bizim de üretim gücümüz artar. Filistinli kardeşleriniz olarak sizlerle işbirliği yapmaya hazırız'' diye konuştu.
Filistin'in Cenin bölgesinde organize sanayi bölgesi kurulmasını çok istediklerini de ifade eden Libdeh, TOBB'un Cenin'de parmak izlerini görmek istediklerini söyledi. Türk yatırımcılara her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Libdeh, ''Filistin'de yatırım yapın, kazanın, karlarınızı transfer edin'' dedi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Üzülmez: "Sanayi bölgesi kurma projesi hepimizin ortak projesidir"
Forum'un açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Üzülmez TOBB Barış İçin Sanayi A.Ş. tarafından yürütülmekte olan Filistin'de bir organize sanayi bölgesi kurulması konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üzülmez, konuya ilişkin olarak şöyle konuştu:
''Cenin'de bir sanayi bölgesi yaratılması çalışmalarında, Filistin Ulusal Yönetimi, Filistin'deki yerel potansiyel ortaklar ve İsrail ile görüşmeler sürdürülmüş ve Şubat 2010'da Cenin'de bir sanayi bölgesi kurulmasına imkân veren anlaşma imzalanmıştır. Cenin Sanayi Bölgesi'nin geliştirilmesi ve işletilmesi projesinin bir an önce uygulamaya konulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sanayi bölgesi kurma projesi hepimizin ortak projesidir. Bu proje ile Filistin'de ilk aşamada 5 bin civarında kardeşimize iş imkânı sağlamayı umut ediyoruz. İşler yavaş gidiyor, ama biz yılmıyoruz. Gazze'deki sanayi bölgesi kurma niyet ve kararlılığımız da devam ediyor. Orada şartlar iyileştiğinde Gazze'de sanayi bölgesi kuracağız.''