TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Tülin Daloğlu
ABD Başkanı Donald J. Trump’ın ev sahipliğinde 8 Ağustos 2025’te Beyaz Saray’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bugüne kadar yürütülen barış görüşmelerinde üzerinde mutabakata varılan noktaların geri döndürülemeyeceğini vurgulayan bir anlaşmaya paraf attılar. Bu adım, nihai barışın imzalandığı anlamına gelmiyor. Ancak taraflar arasındaki sürecin ilerlemesi için güçlü bir devletin varlığını hissettirmesi gerekiyordu. Bu bağlamda Washington, büyük güç olmanın gerektirdiği sorumluluğu üstlenerek, taraflar arası barış görüşmelerini sonuçlandıracak bir katalizör işlevi gördü. Kararlılığını perçinlemek amacıyla da Trump yönetimi, her iki ülke ile de ayrı ayrı stratejik ortaklık anlaşmalarını imzalayarak süreci güvence altına almaya çalıştı.
Trump, imza töreninde bu anı “tarihi” olarak nitelendirerek, “Uzun zaman aldı ama şimdi buradayız… 35 yıl savaştılar, artık arkadaşlar ve uzun süre de arkadaş olarak kalacaklar” dedi. Tarafların “savaşmayı sonsuza kadar bırakma”, seyahat, ticaret ve diplomatik ilişkileri yeniden başlatma taahhüdünde bulunduğunu aktardı.
Aliyev, “Savaşlar, işgal ve kan dökülmesiyle uğraşarak çok yıl kaybettik” derken, Paşinyan da bu anı “ilişkilerimizde önemli bir dönüm noktası” diye tanımladı. Her ikisi de Trump’ı, Nobel barış ödülüne aday göstereceğini söyledi.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.