The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV tarafından yayımlanan Doğrudan Yatırımlar Bülteni’nin 2024 Dördüncü Çeyrek sayısı verilerine göre, Türkiye'de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,8 azaldı. Tüm faaliyet gruplarında düşüş yaşanırken, yatırımcıların ilgi odağında Almanya ve Hollanda yer aldı.
TEPAV Doğrudan Yatırımlar Bülteni’nin 2024 Dördüncü Çeyrek sayısı yayımlandı. Buna göre, 2024'ün dördüncü çeyreğinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30,8 azalarak dikkat çekici bir gerileme gösterdi. Tüm faaliyet gruplarında düşüş yaşanırken anonim şirketlerde bilgisayar programlama, limited şirketlerde ise toptan ticaret öne çıkan sektörler oldu.
Doğrudan yabancı yatırım net girişleri 1,3 milyar dolara gerileyerek geçen yılki seviyenin yüzde 35,6 altında kaldı. Bu dönemde doğrudan yatırım girişleri 3,7 milyar dolar olurken yurt dışına çıkan doğrudan yatırım miktarı 2,4 milyar doları buldu. Gayrimenkul kaynaklı girişler hariç tutulduğunda, net sermaye hareketi 688 milyon dolar giriş olarak hesaplandı.
Yabancılara yapılan konut satışlarında gerileme
Yabancılara yapılan konut satışları da gerileme trendini sürdürdü. Satışlar yüzde 3,3 düşerek 6 bin 583 adede gerilerken bu satışların yüzde 35,8’i İstanbul’da, yüzde 32,8’i ise Antalya’da gerçekleşti. En çok konut alan yabancı uyruklular sırasıyla Rusya (1.232), İran (611) ve Ukrayna (477) vatandaşları oldu.
En fazla tercih edilen sektör imalat
Yabancı yatırımlarda en fazla tercih edilen sektör imalat oldu. Bu sektör, yüzde 34,5’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 25,3’lük payla toptan-perakende ticaret izledi. İmalattaki yatırım payı geçen yıla göre daralırken, ticaret sektöründeki payda artış gözlendi.
Yatırımların yüzde 43,9’u Almanya ve Hollanda’dan
Ülke bazında değerlendirildiğinde, Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımların yüzde 43,9’u Almanya ve Hollanda kaynaklı oldu. ABD, İrlanda ve İsviçre ise Türkiye’ye olan yatırımlarını önemli oranda artıran ülkeler arasında yer aldı.
Tüm ülkelerin Türkiye'de kurduğu şirket sayısında azalma
Yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısına göre İran ve Almanya ortaklı şirketler ilk sırayı aldı. Ancak tüm ülkelerin Türkiye'de kurduğu şirket sayısında genel bir azalma yaşandığı gözlemlendi. İstanbul, yüzde 60,2’lik pay ile yabancı şirket kuruluşlarının merkezi olmaya devam etti.
Yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlarda gayrimenkul sektörü ağırlıkta
Öte yandan, Türkiye'den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlar içinde gayrimenkul sektörü ağırlık taşımaya devam etti. 2024'ün son çeyreğinde bu alandaki yatırım payı gerilese de Yunanistan, Cezayir, Özbekistan ve Kazakistan’a yapılan yatırımlarda çarpıcı artışlar yaşandı. Özellikle Cezayir'e yapılan yatırımlar sıfırdan 150 milyon dolara yükselirken, Kazakistan, Özbekistan ve Yunanistan’a yapılan yatırımlar da katlanarak arttı.
Yurt dışından gayrimenkul alımlarında artış
Türkiye'de yerleşiklerin yurt dışından gayrimenkul alımlarındaki artış da dikkat çekici seviyelere ulaştı. 2017-2021 döneminde çeyrek dönem ortalaması 255 milyon dolar olan bu alımlar, 2022’de 505 milyon dolara, 2023’te 1,4 milyar dolara ve 2024’te 2 milyar dolara yükseldi.
Bültene buradan ulaşabilirsiniz.