ProjelerAraştırmacılarTartışma Tebliğleri
Bir hak olarak planlama

Değerlendirme Notu / A. Burak Büyükcivelek

Bir hak olarak planlama
Yayın Tarihi:10/04/2025

Hak kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir, çıkarlarıdır. Kişilerin lehine olan bir durumun kanunlarca korunması ve bu duruma aykırı davranışların kanunlarca cezalandırılmasını içerir. Burada kanunlara vurgu açıktır, nettir ve önemlidir çünkü hakkını arayan bağımsız bir kişinin kanunlardan başka dayanağı yoktur. Bu bağlılık ilişkisi sahip olduğumuz tüm haklar kanunlarca korunmakta mıdır sorusunu akla getiriyor. Hakların, ilgili yazında ikiye ayrıldığını görüyoruz. Bunlardan ilki hukuki haklar.   Hukuk sisteminin düzenlediği ve bireylere tanıdığı haklardır. Bu haklar genellikle kanunlarla ve yasal düzenlemelerle belirlenir. Örneğin, çalışma hakları, mülkiyet hakları veya medeni haklar. Bu tür haklar doğrudan kanunlara dayanır ve bireylerin bu hakları kullanabilmesi için yasal düzenlemeler gereklidir. İkinci grup haklar ise doğal haklar olarak tanımlanmaktadır. Bu haklar, insanın doğasında var olduğu kabul edilen ve yasalarla belirlenmiş olmayan haklardır. Örneğin, yaşam hakkı veya özgürlük hakkı gibi. Felsefi olarak, bu haklar doğrudan kanunlara dayanmaz, ancak hukuk sistemi zamanla bu hakları tanıyıp güvence altına alabilir.

Konunun mekanla ve kentlerle ilişkili tartışılması kent hakkı kavramı üzerinden ilerlemektedir. Kent hakkı, hem sosyal hem de hukuki açılardan önemli bir konumdadır. Bu kavram, bireylerin şehirde yaşama, kent işleyişine katılma ve temel işlevlere erişim gibi haklara sahip olmasını ifade eder. Kentin, herkes için yaşanabilir, ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması gerektiği anlayışı, kent hakkının temelini oluşturur. Peki, kent hakkı doğal bir hak mıdır, yoksa hukuki bir hak mı?

 

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
tepav

TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.

© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.

Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara

Telefon: +90 312 292 5500

Fax: +90 312 292 5555

tepav@tepav.org.tr / tepav.org.tr

TEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.