TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV tarafından yayımlanan son Para Politikası Değerlendirme Notu'nda, Merkez Bankası'nın politika faizine yönelik yorum tekelinin önemine, enflasyon verileri arasındaki güven sorununa, faiz koridorundaki olası değişikliklere ve kredi kısıtlarının gözden geçirilmesine dair önemli analizler sunuluyor.
TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu'nun hazırladığı Para Politikası Değerlendirme Notu’nun on birincisi yayımlandı. Notta, Türkiye'nin para politikası ve ekonomik durumu hakkında önemli analiz ve değerlendirmeler yer alıyor.
Temmuz 2024 Para Politikası Değerlendirme Notu’nda öne çıkan başlıklar şöyle…
Politika faizinde yorum tekeli
Politika faizi hakkında sadece Merkez Bankası'nın yorum yapmasının önemine dikkat çekilen notta, Merkez Bankası dışındaki açıklamaların para politikasının etkisini azaltabileceği ve risk primini olumsuz yönde etkileyebileceği vurgulandı.
Enflasyon verileri arasındaki farklar: Güven sorunu devam ediyor
Notta, çeşitli kurumların hesapladığı enflasyon değerleri arasındaki farkların azalmasına rağmen hala yüksek olduğu belirtilerek özellikle 2022 yılında TÜİK'in açıkladığı enflasyon değerlerinin diğer kurumlardan farklılaşmasının kamuoyuna tatmin edici bir şekilde açıklanmamış olması eleştirildi. Ayrıca söz konusu durumun faiz kararı üzerindeki etkileri de değerlendirildi.
Faiz koridorunda değişiklik
Politika faizinde değişiklik önerilmezken, döviz alımları nedeniyle sistemdeki likidite fazlasının kalıcı olacağı öngörülüyorsa faiz koridorunda teknik bir değişikliğe ihtiyaç olabileceğini belirten TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubu, bu çerçevede, faiz koridorunun alt sınırının 2 puan artırılarak yüzde 49’a yükseltilmesi önerisinde bulundu.
Kredi kısıtları gözden geçirilmeli
Reel sektörün finansmana erişim sorunlarının azaltılmasına yönelik öneriler sunulan notta bu kapsamda Türk lirası cinsinden ticari kredi kısıtlarının kademeli olarak kaldırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Ekrem Cunedioğlu, Ali Çufadar, Fatih Özatay ve Burcu Aydın Özüdoğru’nun hazırladığı notun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024
19/11/2024