TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Alüminyum, çimento ve demir-çelik üretiminde faaliyet gösteren firmaların yeşil dönüşüme hazırlık düzeylerinin incelendiği rapor TEPAV tarafından yayımlandı.
TEPAV tarafından hazırlanan “Türk Firmaları Yeşil Dönüşüme Ne Kadar Hazır? Sınırda Karbon Düzenlemesi Kapsamındaki Sektörlerin Yeşil Mutabakat’a Hazırlık Görünümleri” başlıklı raporun lansmanı, 23 Mayıs 2022 Pazartesi günü Dünya gazetesi ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yaptığı lansmana, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Çiğdem Nas ve GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan katıldı.
Lansmanın açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak kapasite güçlendirme yoluyla iş dünyasının yeşil dönüşüme hazırlıklı hale gelmesi için çalıştıklarını ifade etti. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mevcut Gümrük Birliği’nin AB pazarında Türkiye’yi rekabetçi hale getirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Yeşil Mutabakat’la uyum içerisinde AB ile mevcuttaki iş birliğini geliştirerek karşısına çıkan fırsatları değerlendirebilme potansiyeline sahip olduğunun da altını çizdi.
Raporun bulgularını aktaran Güven Sak, özel sektördeki tüm firmaların bir bütün olarak yeşil dönüşüme hazırlanması gerektiğini belirtti. Demir-çelik, alüminyum ve çimento sektörlerine ait Yeşil Mutabakat’a hazırlık görünümleri incelendiğinde firmaların henüz hazırlık aşamasının başında olduklarını ifade eden Sak, kamunun somut bir yol haritası sunmasının önemine de dikkat çekti. Rapor bulgularına göre sanayi ve kamu iş birliğinin kaçınılmaz olduğunu belirten Sak, kömürden çıkış için somut bir yol haritasına olan ihtiyacı vurguladı. Ayrıca, bu sürecin bir tehdit değil, fırsat alanı olarak görülmesi gerektiğini belirten Sak, Türkiye’nin jeopolitik konumunda gelen avantajını kullanarak bu yeni düzene uyumlu politikaları bir an önce gündemine alması gerektiğini de vurguladı.
İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, AB’nin ticari ilişkisi olduğu aktörlerden Yeşil Mutabakat’a uyumu beklediğini ifade ederken, karbon yoğun sektörlerden AB’ye yapılan ihracatta Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile yeni bir fiyatlandırma döneminin başlayacağını kaydetti. Nas, Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinin bir ekip çalışması ile tüm paydaşların katıldığı bir süreç olarak ele almanın Türkiye’de faaliyet gösteren tüm firmalar için ileriye dönük bir yatırım olarak değerlendirmenin daha doğru olacağını aktardı.
GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, Türk sanayicisinin Yeşil Mutabakat’a uyumda halen isteksiz davrandığını belirterek, daha fazla beklemeden atılacak adımları şöyle özetledi: Üretilen ürün başına karbon ayak izinin hesaplanması, su ayak izinin hesaplanması ve karbonsuzlaşma yol haritası hazırlanması. Ayrıca, Doğan, gerekli dönüşümler sağlanmazsa Türkiye’nin AB ile arasındaki Gümrük Birliği avantajlarını da kaybedeceğini belirtti.
TEPAV tarafından hazırlanan “Türk Firmaları Yeşil Dönüşüme Ne Kadar Hazır? Sınırda Karbon Düzenlemesi Kapsamındaki Sektörlerin Yeşil Mutabakat’a Hazırlık Görünümleri” başlıklı rapora erişmek için tıklayınız.
Güven Sak’ın sunumu için tıklayınız.
01/11/2024
30/10/2024
25/10/2024
25/10/2024
25/10/2024