TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Yılbaşı itibarıyla İngiltere’nin 48 yıldır üyesi olduğu Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması kesinleşmiştir. Taraflar bu ayrımın en az sorunlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak üzere, son dakikada belki de bir mucize denilebilecek şekilde 24 Aralık 2020 tarihinde, ayrışmanın hukuki bakımdan düzenli olmasını amaçlayan bir anlaşmaya varabilmişlerdir. Türkiye’nin en büyük dış ticaret partnerleri olan AB’nin ve İngiltere’nin bu şekilde kuralları belirlenmiş bir anlaşma çerçevesinde ayrışmaları, tabiatıyla olumlu bir gelişmedir.
Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret ilişkileri Gümrük Birliği (GB) çerçevesinde yürütülüyordu. İngiltere’nin AB’den ayrılması ile iki ülke arasında ticaret ilişkilerini düzenleyen hukuki zemin ortadan kalkmış oluyordu. Bu gelişme, Türkiye bakımından en büyük ikinci ihracat pazarı olması önem arz eden İngiltere ile ticaret ilişkilerinin yeniden düzenlenmesini gerekli kılmıştı. İngiltere’nin AB ile kurallı ayrışmasını sağlayan bir serbest ticaret anlaşmasını yapması, Türkiye’ye de İngiltere ile ikili bir serbest ticaret anlaşması yapma olanağını hukuken sağlamıştı.
Daha önceden sürdürüldüğü anlaşılan hazırlıkların bir sonucu olarak Türkiye ve İngiltere arasında 29 Aralık 2020 tarihinde bir Serbest Ticaret Anlaşması yapıldığı ilan edilmiştir. Anlaşma sanal ortamda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile İngiliz Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss tarafından imzalanmıştır. Böylece iki ülke arasında ticaret konularında herhangi bir belirsizlik ortamına mahal bırakılmayarak kuralların ve gümrük tarifelerinin, yeni dönemde de Brexit öncesi dönemdeki gibi, aynı şekilde işlemesi sağlanmıştır. Gerçekten de uluslararası ticaret çevreleri bu anlaşmayı “devamlılık anlaşması” (continuity agreement) olarak nitelendirmişlerdir.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024
16/12/2024
13/12/2024