TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Korona virüsün neden olduğu “COVID–19” salgınının küresel anlamda yaygınlaşmasının toplumlar üzerinde farklı bir korku ve endişe yarattığı görülmektedir. Salgın görülmemiş boyutta ve gaddarca yaygınlaşmakta, tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Aylarca sürekli gündemde kalmasına rağmen “bilinmeyen” yönün henüz aydınlatılamaması kaygıların daha da artmasına sebep olmaktadır. Hastalığın tarifi ve tedavi metotları konusunda genel kabul gören bir tanımlama bugüne kadar oluşturulamamıştır. Tüm dünyayı tehdit eden salgına karşı ülkeler ulusal düzeyde önlem almaya çalışmaktadır. Doğal olarak önlemler ilk planda sadece kamu sağlığına yönelik olarak şekillenmektedir.
Alınan en etkin önlemlerden biri havalimanları ve sınırlarını kapatmak, diğeri de insanların birbirlerine ancak “güvenli sosyal mesafe” içinde yaklaşmalarını sağlamak olarak ortaya çıkmaktadır. Bu önlemler de doğal olarak firmaların şimdilik geçici olarak kapanmasına, seyahat olanaklarının neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasına, finans piyasalarında kargaşa görülmesine ve sonuçta belirsizliğin daha da derinleşmesine neden olmaktadır. Virüse karşı bir ilacın veya aşının bulunmasına değin bu önlemlerin bir süre daha uygulanacağı anlaşılmaktadır.
Tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık hizmetlerinde görülen aksaklıklar, sanayileşmiş zengin ülkeler dâhil üstesinden gelinmesi öncelikli sorun olarak görülmektedir. Ülkelerin aldıkları önlemler ulusal boyuttadır. Bu tür önlemlerin tüm ülkeler tarafından uygulanmaya başlanması ile küresel ekonomik ilişkilerin de kapsamlı şekilde etkilenmesi beklenmektedir. Üretimin küresel planda durma noktasına gelmesi söz konusudur.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024