TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV bünyesinde kurulan ikinci enstitü olan İstikrar Enstitüsü'nün başına, Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti getirildi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bünyesinde, EPRI (Ekonomic Policy Research Institute)'den sonra yeni bir enstitü kuruldu. İstikrar Enstitüsü adını alan oluşumun başına Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti geldi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu hedeflerinden birinin ekonomi politikaları üretebilen, dünyanın ve ülkemizin gidişatı konusunda özel sektörü bilgilendiren, özel sektör vizyonuna sahip bir düşünce üretme kurumunu meydana getirmek olduğunu söyledi. Bu amaçla kurulan TEPAV'ın kısa sürede ekonomi kamuoyunun yakından takip ettiği, ülkemizin uluslararası standartlardaki tek düşünce kuruluşu haline geldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Şimdi, bir ilke daha imza atıyoruz. İstikrar Enstitüsü'nü kuruyoruz. Neden istikrar bu kadar önemli? Çünkü ancak istikrarın olduğu bir ortamda, iktisadi aktörler daha uzun vadeli ve sağlıklı karar verebiliyorlar. Verdikleri kararlar daha öngörülebilir oluyor. Risk algılamaları azalıyor.
Türkiye istikrarsızlığın maliyetini çok ağır ödemiş olan bir ülkedir. Bizimle beraber, kalkınma yarışına başladığımız birçok ülkenin, hem iktisadi gelir açısından hem de insani gelişme göstergeleri açısından gerisinde kaldık. Eskiden İtalya'yı kendimize referans alırdık, bugün Güney Kore'nin iktisadi başarısının bile çok uzağındayız.
Son birkaç yıldır sağlanan istikrarın, nasıl bir başarıya yol açtığını hepimiz yakından gördük. 4 yılda ekonominin, yüzde 35 oranında büyümesini sağladık. Tüm toplum kesimleri, istikrarın nimetlerini algılamaya başladı. Bu istikrar ortamını sürdürmemek için, hiçbir neden yok.
Tüm bunlar ışığında esasen, İstikrar Enstitü'müzün yükleneceği sorumluluk ve rol de, ortaya çıkıyor. İstikrar, tek başına, hiçbir kurumun üstlenemeyeceği kadar önemli ve değerlidir. Çünkü istikrar demek, gelecek demektir. Böyle bir yükü de, tek başına kimsenin sırtına yüklemeyiz. "
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Enstitümüzün direktörlüğü görevini, Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin üstleneceğini açıkladıktan sonra sözlerine, "Sayın Serdengeçti, 2001 krizinin ardında başlatılan reform sürecinde, çok kritik bir görevi, başarıyla yürütmüştür.Bu dönemde, piyasalardaki güven ortamı yeniden oluşturulmuş, enflasyonun ve faiz oranlarının tek haneli seviyelere indirilmesi sağlanmış, YTL'ye geçiş operasyonu, sorunsuz olarak tamamlanmıştır. Dolayısıyla, hem başarılı ve saygın bir kariyere, hem de geniş piyasa bilgisi ve tecrübesine sahip böyle bir ismin, Enstitü'nün başına geçmesi, Türk özel sektörü açısından gurur vericidir. " şeklinde devam etti.
Merkez Bankası eski Başkanı ve İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti ise konuşmasında istikrarın önemine dikkat çekerek, "Hükümetlerin ve diğer kurumların istikrara yönelik politikalarının sivil toplum örgütleri ve üniversiteler tarafından orta-uzun vadeli bir perspektifle desteklenmesi, diğer bir deyişle, istikrarı sağlamaya ve kollamaya çalışan kurumların bu çabalarında yalnız bırakılmaması için, TEPAV bünyesinde İstikrar Enstitüsü'nü kuruyoruz" ded.
İstikrar Enstitüsü'ne etkinlik alanlarını Fiyat İstikrar, Finansal İstikrar, Kamu Maliyesi'nde İstikrar ve Sosyal İstikrar olarak sınıflayan Serdengeçti, çalışma yöntemlerine ilişkin olarak şu bilgiyi verdi.
" Enstitü,
- Analiz, değerlendirme ve araştırmalar yapacaktır: Amaçlanan, politikalara yönelik araştırma, politika metinleri oluşturulması, istikrar sorunlarına pratik çözümler bulunmasıdır; akademik çalışmalardan bu bakımlardan farklı olacaktır.
- TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile eşgüdüm içinde eğitim programları, konferans ve seminerler düzenleyecektir.
- Danışmanlık hizmetleri verecektir.
- Yine somut istikrar sorunlarının çözümüne yönelik projeler üretecektir."
Mali İzleme Raporu İstikrar Enstitüsü bünyesinde…
TEPAV EPRI tarafından hazırlanan ve büyük ilgi toplayan Mali İzleme Raporu bundan böyle İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanacak.
Yeni Enstitüler Yolda…
EPRI'nin ardından İstikrar Enstitüsü'nün çalışmalarının da olgunlaşmasıyla değişik alanlarda yeni enstitüler kurulacak.
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024
16/12/2024
13/12/2024