The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Tülin Daloğlu
ABD Başkanı Donald J. Trump, ikinci başkanlık döneminin ilk Ortadoğu turuna İsrail'i dahil etmiyor. Bu durum, diplomatik rota çiziminin ötesinde, bir tercih. Buradan Trump ile Tel Aviv ve özellikle de Başbakan Netanyahu arasındaki gerilim ve fikir ayrılığının artık gizlenemez hale geldiğini ve bunun sonucu olarak İsrail'in bu gezinin dışında bırakıldığını anlıyoruz.
Trump'ın, ilk başkanlık döneminde, Suudi Arabistan'dan sonra İsrail'i ziyaret ettiğini ve eğer isteseydi bu yurt dışı gezisinde de İsrail’e uğrayabileceğini not etmek gerekir. Diğer yanda, Amerikan Savunma Bakanı Pete Hegseth'in 12 Mayıs Pazartesi İsrail’e yapmayı planladığı seyahati - Trump'a eşlik etmek adına – ileri bir tarihe ertelemesi yakın iki müttefik arasında ciddi ayrışmaların olduğu kanaatini pekiştirdi. Ancak Amerika'nın İsrail nezdindeki büyükelçisi Mike Huckabee, medyanın, Trump ile Netanyahu arasında anlaşmazlık olduğu yönündeki iddialarını, sosyal medya platformu X'te "pervasız" ve "sorumsuz" olarak nitelendirdi ve iki ülkenin ilişkisinin "güçlü olmaya devam" ettiğini vurguladı. Ziyaretin ağırlık merkezinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar var. Bu da Trump'ın, Ortadoğu'da önceliklerinin değiştiğini ve bölgedeki çıkar dengelerini yeniden kurmaya çalıştığını işaret ediyor.
Trump’ın İsrail’i de kapsayan, 2017’deki ilk dönem Ortadoğu turu da Suudi Arabistan’dan başlamıştı. O zaman ve bu zaman arasında belirginleşen bu ayrışmanın getirdiği yeni yaklaşımın ardında, Suriye, Gazze ve Husi dosyalarında yaşanan derin fikir ayrılıkları yatıyor. Amerikan yönetimi, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması konusunda İsrail’in itirazlarına rağmen doğrudan çözüm üretme arayışında. Ancak esas ayrışma noktası, İran meselesinde baş gösteriyor.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
11/06/2025
10/06/2025
29/05/2025
16/05/2025
30/04/2025