The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV G20 Çalışmaları Merkez Direktörü Doç. Dr. M. Sait Akman, Capetown Conversations toplantısında Küresel Güney ülkelerinin kalkınma finansmanı ve çok taraflı kalkınma bankalarının reformu üzerindeki etkilerini ele aldı. Etkinlikte, Türkiye’nin G20 dönemindeki çabaları ve üniversitelerin katkıları da vurgulandı.
Hindistan’ın önde gelen düşünce kuruluşlarından Observatory Research Foundation (ORF) ve Güney Afrika’nın Thabo Mbeki Foundation kuruluşları tarafından organize edilen ve Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Birleşmiş Milletler Güney Afrika Misyonu tarafından desteklenen Capetown Conversations isimli toplantının ikincisi Güney Afrika’nın Capetown kentinde düzenlendi.
Güney Afrika Cumhuriyeti eski Devlet Başkan Thabo Mbeki, mevcut Devlet Başkanı Yardımcısı Paul Mashatile, Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve pek çok üst düzey devlet yöneticisinin katıldığı ve 63 ülkeden 300’e yakın konuğun yer aldığı toplantılarda küresel gündeme ilişkin sorunlar, kalkınma ve ekonomik büyüme, çok kutuplu dünyada barışın tesisi, geleceğin şekillendirilmesi, iklim finansmanı gibi konuların yanında özellikle Küresel Güney ülkelerinin yeniden şekillenmekte olan dünya düzeni üzerindeki etkileri ele alındı.
Toplantıların “Küresel Güney Çok Taraflı Kalkınma Bankalarının Reform Sürecini Hızlandırabilir mi?” konulu oturumuna panelist olarak katılan TEPAV G20 Çalışmaları Merkez Direktörü Doç. Dr. M. Sait Akman, özellikle son yıllarda G20 ülkelerinin ve özellikle Gelişme Yolunda Ülkelerin başta Dünya Bankası olmak üzere çok taraflı kalkınma bankalarının daha etkin hale getirilmesi ve kaynak sağlamaları konusundaki talepleri değerlendirdiği konuşmasında özellikle Türkiye döneminde başlayan çabaların Küresel Güney ülkelerinin G20 liderliğini yaptığı son yıllarda nasıl şekillendiği ve kalkınma finansmanı projelerinin daha etkin hale getirilmesinde üniversitelerin sağlayabilecekleri katkılar üzerinde durdu.
Capetown Conversations etkinliğinde çok taraflı sistemde Güney ülkelerinin etkisi, Kuzey-Güney ilişkileri, yeni dünya sisteminde ticaret ve yatırımlar, teknolojinin büyümeye katkısı, enerji dönüşümünün finansmanı, dijital alanda gelişmeler ve yapay zeka, küresel güney ülkelerinde kadının girişimci rolü, küresel finansal mimarinin reformu, iklim odaklı büyümede dayanıklı altyapıların kurulması, Afrika kıtasının dünya ekonomisine bağlantısı, G20 ülkeleri liderliğinde küresel reform süreci, çok taraflı kalkınma bankaları gibi konuların yanı sıra Kazan Zirvesi sonrası BRICS’in genişlemesinin çok taraflı sistem üzerindeki etkisi de tartışıldı.