The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV Merkez Direktörü N. Murat Ersavcı, Belgrad Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Güneydoğu Avrupa’daki insan güvenliğini artırmak için bölgesel iş birliğinin kritik rolüne dikkat çekti.
Üçüncü Belgrad Güvenlik Konferansı (BSC), 18-20 Kasım tarihleri arasında "İnsanlığın Savunmasında" sloganı altında gerçekleştirildi. Konferansta, bölgesel iş birliğinin güçlendirilmesi ve insan güvenliği üzerine çeşitli oturumlar yapıldı. Etkinlikte, farklı ülkelerden uzmanlar ve yöneticiler, bölgenin karşılaştığı tehditler ve bu tehditlere karşı alınması gereken önlemleri tartıştı.
Konferansın, "Güneydoğu Avrupa'da İnsan Güvenliğini Yeniden Değerlendirmek: Bölgesel İşbirliğinin Rolü" başlıklı oturumunda konuşan TEPAV Merkez Direktörü N. Murat Ersavcı, konuşmasında bölgesel iş birliğinin, Güneydoğu Avrupa’daki insan güvenliğini sağlamak için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Bölgesel çözümler, bölgesel sorunlara yanıt olmalı
Konuşmasına RCC (Bölgesel İşbirliği Konseyi) gibi organizasyonlara teşekkür ederek başlayan Ersavcı, bu tür etkinliklerin bölgesel güvenlik meselelerine dair zamanında ve önemli bir tartışma sunduğunu ifade etti. Türkiye'nin bu bölge için uzun yıllardır savunduğu iş birliği yaklaşımını vurgulayan Ersavcı, "Sürekli barış ve refah için bölgesel iş birliğini teşvik etmek gerekiyor. Türkiye’nin ticaret anlaşmalarından kriz yönetim çerçevelerine kadar olan bölgesel ortaklık deneyimi, iş birliğinin istikrarı korumadaki ve organize suçlar, göç ve siber tehditler gibi sorunlarla mücadeledeki önemini pekiştirmektedir" dedi.
İnsan güvenliği için küresel ve yerel çalışmalar birleşmeli
Güneydoğu Avrupa’nın tarihi direncine değinen Ersavcı, insan güvenliği anlayışının yalnızca devlet ve askeri perspektiflere odaklanmak yerine, bireylerin refahını ön planda tutan daha bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bölgedeki ekonomik eşitsizlikler, iklim dayanıklılığı, göç, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi insan güvenliğini ilgilendiren konuların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ersavcı, ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Ukrayna ve Gazze'deki devam eden çatışmalar gibi acil küresel krizlere müdahale edememesi ışığında, bölgesel iş birliğinin her zamankinden daha kritik olduğunu belirterek "Bölgesel iş birliği sadece bir ideal değil, mutlak bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.