The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
İklim değişikliği konusunda atılacak adımların küresel ticaret ilişkileri bakımından etkileri giderek daha fazla tartışılır hale gelmekte. Uluslararası arenada konunun iki yönüyle ele alındığı göze çarpmakta. Bir taraftan ticaretin sürdürülebilirlik ve küresel ısınmanın önlenmesine nasıl katkı sağlayacağı gündeme alınırken diğer taraftan yeşil dönüşüm konusunda izlenecek uygulamaların ticareti olumsuz etkilememesi üzerinde durulmaktadır. Ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele için kaçınılmaz olarak almayı öngördükleri önlemlerin sanayi politikası uygulamalarına kadar varan boyuta ulaşmasının da Küresel Güney üzerinde farklı etkileri olduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkelerin aldığı bazı önlemler ise bu çevrelerce korumacılık olarak nitelendirilmektedir.
Küresel anlamda çok taraflı arayışların etkinliğinin tartışılmaya devam edildiği süreçte Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (United Nations Conference on Trade and Development- UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan’ın kurallara dayalı uluslararası ticaret ve iklim değişikliği ilişkisini genel kabul gören yaklaşımlardan farklı bir şekilde değerlendirmesi dikkat çekmektedir. Genel Sekreter Grynspan’ın Financial Times gazetesine verdiği demecin iklim değişikliğinin Küresel Güney’e (Global South) etkileri konularında genel kabul gören anlayıştan oldukça farklı hususları dile getirmesi nedeniyle irdelenmesi yararlı olacaktır.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.