The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV’ın uluslararası ve ulusal ölçekte gündem olan iklim değişikliği konusuna anayasal bir bakış açısı getirmek üzere hazırladığı “Yeşil Anayasacılık” başlıklı Anayasa Çalışma Metinleri Serisi’nin altıncısı yayımlandı.
TEPAV tarafından demokratik, çoğulcu yeni bir anayasanın katılımcı bir süreçle hazırlanması vizyonuyla ve anayasa tartışmalarına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen “Yeşil Anayasacılık” başlıklı Anayasa Çalışma Metinleri Serisi’nin altıncısı yayımlandı.
Özellikle son 50 yılda uluslararası ve ulusal ölçekte ilgi gören çevre konusuna, anayasal bir bakış açısıyla ışık tutmak için hazırlanan kitapçığın birinci bölümünde Prof. Dr. Levent Gönenç tarafından ele alınan, çevre hakkının anayasal güvence altına alınmasına dair yürütülen mevcut tartışmalar ile çevre hakkının tanımı, öznesi ve bu hakkın uygulanabilirliğine ilişkin öneriler bulunuyor.
Kitabın ikinci başlığını oluşturan “Çevresel Anayasacılık: Özlem mi Dönüşüm mü?” isimli metin ise, Melbourne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Lael Weis’in aynı isimli makalesinin çevirisi olup iklim değişikliği ve çevre krizi kapsamında farklı hukuk sistemlerinde üretilen anayasal çözümleri, farklı hukuki yaklaşımları ve çevreye ilişkin örnek davaları içeriyor.
Çalışmada, çevre hakkının anayasa hukukundaki konumu, dünya anayasalarında bu hakkın nasıl güvence altına alındığı ve çevre kriziyle mücadele kapsamında kullanılan hukuki yöntemler karşılaştırmalı biçimde incelenerek Türkiye’de çevre ve iklim kriziyle mücadele konusunda anayasal bir yol haritasının çizilmesi hedefleniyor.