The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Gülbin Şahinbeyoğlu
TÜİK tarafından Türkiye genelini temsilen hesaplanan ve resmi istatistik olarak yayımlanan tüketici enflasyon verileri “ortalama” değerleri yansıtmaktadır. Oysa ki, her hanehalkının tüketim tercihleri gelir düzeyine bağlı olarak şekillenmekte ve harcama dağılımını belirlemektedir. Ayrıca, perakende satış fiyatlarındaki farklılık da hanehalkı için geçerli enflasyon oranı üzerinde etkili olabilmektedir. Söz konusu koşulların yarattığı efektif enflasyon oranı çeşitliliğine örnek olarak, İTO tarafından kamuoyuna açık ve detaylı fiyat istatistikleri sunulan İstanbul ili için gelir grupları gözeten alternatif enflasyon oranları hesaplanabilmektedir. Analizler, 2022 yılında enflasyonun hızlanmasıyla İstanbul’da tüm harcama gruplarında fiyatların önemli oranda arttığını, bu artışların ancak temel ihtiyaçlarını karşılayabilen düşük gelirli gruplarda daha yüksek olduğunu ve Türkiye geneli için açıklanan resmi rakamların oldukça üzerinde enflasyon düzeylerine işaret ettiğini göstermektedir: Ekim 2022 itibarıyla, İstanbul ilinde ikamet eden düşük gelirli hanehalkının geçim maliyetindeki yıllık artış resmi enflasyon oranının yüzde 23 üzerinde iken bu ek maliyet, sadece gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilen grup için yüzde 28’e, sadece gıda harcamaları yapanlar için ise yüzde 36’ya ulaşmaktadır.
Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.