The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Nilgün Arısan Eralp, Senem Aydın Düzgit, Fuat Keyman, Çiğdem Nas, Bengisu Özenç̧, Selin Özokcu, Güven Sak, Ümit Şahin
Türkiye’nin kalkınma politikalarının tasarımına yönelik veri derleyen, bilgi üreten ve strateji geliştiren düşünce ve araştırma kuruluşları olarak, 2021 Mart ayından bu yana Türkiye’nin yeşil dönüşüm gündemine ilişkin değerlendirmelerimizi ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmakta ve bu konudaki gelişmeleri yakından takip etmekteyiz.
Türkiye’nin 8 Ekim 2021’de Paris Anlaşmasına taraf olmasının ardından düzenlenen İklim Şûrası’nın hemen öncesinde kaleme aldığımız Türkiye’nin en geç 2035’e kadar kömürden çıkmasına ilişkin talebimiz ile net-sıfır patikasındaki öncelikli politika tercihimizi de ilgili tüm tarafların görüşüne sunmuştuk. Şûraya da aktif katkı sağlayarak 2053 net-sıfır hedefi doğrultusunda oluşturulacak olan yol haritasına yönelik önerilerimizi hükümet temsilcileri ve katılımcılarla paylaştık.
Bu sene Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Taraflar Konferansı’nın yaklaştığı bugünlerde, Türkiye’nin söz verdiği üzere UNFCCC sekretaryasına sunması beklenen güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanının, 2053 net-sıfır kararına uygun olarak, mutlak azaltım hedefiyle hazırlaması gerektiğine ilişkin talebimizi paylaşmanın zamanlı olduğunu değerlendiriyoruz. Bu talebin bilimsel temelini oluşturan çalışmamızda ortaya koyduğumuz gibi, Türkiye’nin 2030 yılına kadar, mevcut teknolojik imkanların devreye alınmasıyla ve enerji arz güvenliğini tehlikeye atmadan, karbondioksit emisyonlarında 2020 seviyesine göre en az %32 oranında bir azaltım sağlayabileceği bulgusunu yeniden kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Çağrı metnine erişmek için tıklayınız.
Bu çağrı metni TEPAV, İPM ve İKV ortaklığında kaleme alınmıştır.