The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Doç. Dr. Sait Akman
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile ortaya çıkan ve insani açıdan dramatik sonuçlar yaratan gelişmelerin küresel siyaset bakımından da yeni bir sürecin başlamasına yol açacağı anlaşılmaktadır. Rusya’nın bu eylemine Batı dünyası tarafından verilen sert tepkinin önümüzdeki dönemde jeostratejik ve jeoekonomik yapının da yeniden şekillenmesine yol açabilecek boyutlara sahip olduğu da söylenebilir. Bu bağlamda Rusya’nın uluslararası sistemden soyutlanmasına yönelik girişim ve taleplerin arttığı bir dönemdeyiz. Örneğin Rusya’nın küresel ekonomik ve sosyal konuların tartışıldığı G20 listesinden çıkarılması isteği yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin askıya alınması gibi bir dizi unsurun tartışıldığı da görülmektedir. Ayrıca Rusya 16 Mart 2022 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi üyeliğinden de çıkarılmış bulunmaktadır.
Başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere batı ülkelerinin Rusya’ya karşı almış olduğu sert yaptırımların küresel ekonomi ve ticaret istemi ile yapısı açısından da etkileri olacağı muhakkak. Konunun siyasi ve askeri boyutları ciddi önemi haiz olmakla birlikte, Rusya’yı durdurmak amacıyla alınan iktisadi yaptırımların nitelik ve etkilerin de tartışılması da gerekmektedir.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.