The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu/ Bozkurt Aran
Küresel kurallı ticaret ve uluslararası işbirliği bakımından 2020’nın kırılma yılı olma özelliğinin giderek daha belirginleştiği görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında ticaret alanında başlayıp daha sonra öncelikle Pasifik bölgesinde başlayan jeo-politik rekabetin hız kazandığı bir dönemde ortaya çıkan “COVID-19” salgını, küreselleşmeyi yeniden ve farklı şekillendirmeye başlamıştır. Kurallı ticaretin merkezi konumunda bulunan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) de bu gelişmelerden nasibini almıştır.
Esasen küresel bakımdan anlamlı ve kapsayıcı en son çok taraflı (multilateral) anlaşma 1995 yılında yapılmıştı. DTÖ, gelişen teknolojiler ve koşullar nedeniyle gereksinim duyulan alanları düzenleyecek yeni kurallar çıkarmakta zorlanmaktaydı. Bütün ülkeleri etkisi altına alan “COVID-19” salgını nedeniyle sağlık amaçlı alınan zaruri önlemler sonucunda küresel planda üretimin düşmesi sonucunda ticaret hacmi ciddi olarak daralmıştı. Bir süredir devam eden ve küresel ticaretin ana paydaşlarını da etkileyen “korumacılık” eğilimleri de DTÖ’nün çözüm bulma etkinliğinin sorgulanmasına neden oluyordu. Bütün bunlara ilaveten DTÖ Genel Direktörü Roberto Azavedo’nun bir yıl önce görevi bırakacağını ilan etmesi üzerine Genel Direktör seçiminin yaratacağı belirsizlik ile de karşı karşıya kalmıştır.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.