The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Türkiye’nin elektrik tüketimi, 13 Nisan haftasında bir önceki yıla göre yüzde 22 azaldı
Ekonomik büyüme gerçekleştikten aylar sonra ölçülebilirken, üretimde girdi niteliği taşıyan elektrik tüketimi gerçekleştikten birkaç saat sonra takip edilebilmektedir. Elektrik tüketimi ekonomik büyümenin tahmin edilmesinde tek başına yeterli olmasa da, büyümenin gidişatı açısından önceden bilgi sağlaması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede bu bülten kapsamında, COVID-19’un ekonomik büyüme açısından yarattığı etkiyi takip edebilmek amacıyla, anlık takibin mümkün olduğu elektrik tüketim verisi incelenmektedir.
“COVID-19’un Ekonomiye Etkisinin Elektrik Tüketimi İle Takibi Bülteninde”, Türkiye’nin haftalık ve günlük elektrik tüketimi, seçili Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Bu bültene ilişkin dönemde, 27 Mart 2020 itibarıyla en fazla sayıda aktif vakaya sahip üç AB ülkesi İtalya, İspanya ve Almanya olurken Türkiye ile karşılaştırmalı olarak ilgili ülkelerde hafta içinde saat 08-18 arasındaki elektrik tüketimi incelenmiştir.
Türkiye’nin elektrik tüketimi, geçmiş haftalara göre daha fazla düşüş gösterdi
Türkiye’deki elektrik tüketimi 13 Nisan haftasında bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 azaldı. 23 Mart haftasında yüzde 6, 30 Mart haftasında yüzde 11, 6 Nisan haftasında yüzde 17 olan azalış oranının; giderek yükseldiği görülmektedir. Almanya, İspanya ve İtalya’da ise halen geçen seneye oranla elektrik tüketimi daha düşük seviyelerde olsa da bir önceki haftaya kıyasla düşüş hızlarında iyileşmeler görüldü. Bir önceki hafta Almanya’da elektrik tüketiminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 15’lik bir düşüş gözlemlenirken,13 Nisan haftasında düşüş oranı yüzde 10’a geriledi. İspanya’da 13 Nisan haftasında düşüş oranı yüzde 29’dan yüzde 11’e, İtalya’da ise yüzde 33’ten yüzde 32’ye geriledi. Türkiye, karşılaştırılan ülkeler arasında, İtalya’dan sonra elektrik tüketiminde en fazla düşüş yaşayan ülke oldu.
Bültene erişmek için tıklayınız.