TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Proje ve İş Geliştirme Direktörü
Dr. Serkan Bürken, Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 2004 yılında mezun olarak lisans derecesini almıştır. Aynı yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başlamış ve Yüksek Lisans eğitimi sırasında özel bir şirkette profesyonel çalışma hayatına giriş yapmıştır. 2007 yılında “Bilim ve Teknoloji Politikaları Uzmanı” unvanıyla Yüksek Lisans derecesini alarak mezun olmuş ve sonrasında aynı bölüm ve üniversitede Doktora eğitimine başlamıştır. 2008 yılında özel sektörden ayrılarak Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'nda (TTGV) proje yöneticisi olarak iş hayatına devam eden Bürken, Doktora eğitimi sonrasında "Türk Otomotiv Endüstrisinde Teknoloji Gelişimi: Bir Orta Teknoloji Tuzağı Örneği" adlı tezini başarıyla savunarak 2014 yılında doktora derecesini almıştır. TTGV'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Dr. Fikret Yücel'in görüşleri ve iş deneyimlerini içeren "TTGV'de 20 Yıl" ve "Cumhuriyet Türkiye’sinin Sanayileşme Öyküsü" adlı iki kitabın editörlüğünü de yapmıştır.
TTGV'deki çalışmaları sırasında OKUMKAP (Bursa'daki Otomotiv Kümesi için Kapasite Geliştirme Projesi), INNOCAP (İnovasyon Yöneticileri Geliştirerek KOBİ'lerin Kapasitelerinin İyileştirilmesi), Enterprise Europe Network (CIP Rekabetçilik ve İnovasyon Programı) ve KOBİ'ler için İnovasyon Kapasitesi Değerlendirme Modeli Geliştirme (YENKAP Projesi) gibi çeşitli ulusal ve uluslararası projelere katkıda bulunmuştur. Castilla Y Leon Enstitüsü (İspanya) tarafından verilen "İnovasyon Yöneticisi" sertifikasına sahip olan Bürken, TTGV'nin Ar-Ge yöneticilerinin yeteneklerini geliştirmeye yönelik profesyonel bir eğitim programı olan Ar-Ge Akademisi'ni tasarlamış ve yönetmiştir. Ayrıca, 2015 yılında TTGV Kıvılcım merkezi ismiyle açılan ve inovasyon merkezleri ve hackerspace'ler gibi otonom inovasyon ortamları için belirlenmiş yepyeni bir konsept içeren projeyi yine tasarlayıp yönetmiştir.
2015 yılı sonunda, Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi'nde (BTTO) İş Geliştirme Müdürü olarak kariyerine devam eden Bürken, Yaşar BTTO'nun TÜBİTAK ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde yer almasına katkıda bulunmuştur. Bu dönemde, her akademik yılda "İnovasyon Yönetimi" ve "Proje Yaşam Döngüsü Yönetimi" konulu iki ders vermiş; sırasıyla AB tarafından finanse edilen "MAXCAP Projesi" ve PGlobal Danışmanlık tarafından yönetilen ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından finanse edilen "Türkiye Teknoparklarının Etki Değerlendirmesi Çalışması"na danışman olarak katılmıştır. 2018 yılında Atılım Üniversitesi ARGEDA Teknoloji Transfer Ofisi'nde TTO yöneticisi olarak çalışmaya başlamış ve ekibiyle birlikte üniversitenin teknoloji transferi projelerini ve süreçlerini yönetmiştir. Ayrıca üniversite mezunları için bir girişimcilik geliştirme programı olan BIGG-Atılım'ın proje yöneticiliği görevini de üstlenmiştir.
2019 yılının Eylül ayında OSTİM Teknik Üniversitesi'nde Doktor Öğretim Üyesi olarak akademiye geri dönen Bürken, aynı üniversitede Ekonomi Bölüm Başkanı ve Sanayi Politikası ve Teknoloji Yönetimi Yüksek Lisans Programı Koordinatörü görevlerini de üstlenmiştir. Hem lisans hem de lisansüstü düzeyde çeşitli dersler vermiş ve üniversitenin Sanayi Politikası ve Kalkınma Merkezi'ni kurmuş ve yönetmiş; ulusal ve uluslararası paydaşlarla çeşitli araştırma projeleri gerçekleştirmiştir. OSTİM Teknik Üniversitesi'ndeki çalışmaları sırasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı gibi görevlerde de bulunmuştur.
Araştırma ve ilgi alanları sanayi ve teknoloji politikası, sınai kalkınma, Ar-Ge finansmanı, proje yönetimi, teknolojik değişim ve evrimsel ekonomidir. Kariyeri boyunca, birçok akademik ve akademik olmayan araştırma ve danışmanlık projesini yönetmiş ve/veya bu projelerde araştırmacı/danışman olarak görev almıştır. Akademik dergilerde birçok araştırma makalesi ve birçok farklı gazete ve dergide köşe yazıları bulunmaktadır.
Bürken, Eylül 2024 itibarıyla TEPAV'a Proje ve İş Geliştirme Direktörü olarak katılmıştır.