TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Mesudiye bir masal kasabası değil; birçoğumuzun adını bile duymadığı, Ordu’nun gözlerden ırak, küçük bir ilçesi. Ordu’ya 2, Ankara’ya 6 saat. Nüfusu tabelada 12.000 yazsa da bu mevsimde 3.000’i ya geçer ya geçmez. Ama yazın Mesudiye diasporası memleketlerine gidiyorlar, hem alışıldık aile ziyaretleri-tatil için hem de her temmuz ayının ilk cumartesi günü yapılan “Mesudiye Kurultayı”na katılmak için. Mesudiye kurultayı 1991 yılından beri her yıl yapılan ve Mesudiyeli olsun olmasın herkesin katıldığı ve Mesudiye konuşup Mesudiye tartıştığı, Mesudiye konusunda kararlar alındığı bir toplantı. “Kurultay Çalışma Kuralları” bile yayınlamışlar. Alınan kararlar “tavsiye niteliğinde” değil. Kurultayda alınan kararların hayata geçirilmesi için herkese iş düşüyor ve bunun izlenmesi amacıyla 3 ayda bir değerlendirme toplantıları yapılıyor.
Kurultayın Mesudiye’ye katkıları kayda değer:
Kurultay sayesinde Mesudiye diasporasının ilçeye ilgisi artmış, insanlar ya yeni ev yaptırmışlar ya da ailelerinden kalan evleri yenilemişler. Kısacası İlçe her anlamda ciddi bir gelişme göstermiş.
Kurultayın son kararı biraz iddialı: 2023 yılında Mesudiye’de Davos’ta yapılan “Dünya Ekonomik Forumu”na benzer bir şekilde “Dünya Demokrasi Forumu” toplamak. Bu süreci aşamalı olarak planlamışlar. Önce 2013’de Türkiye Demokrasi Forumu, 2018’de Avrasya Demokrasi Forumu toplayacaklar. Bunu için bir yürütme ve danışma kurulu da oluşturmuşlar.
Evet, Mesudiye masallarda geçen bir yer değil, Türkiye’nin ortasında küçücük bir ilçe. Ama yaptıkları ve yapmaya heveslendikleri şeyler gerçekten masallara layık. Mesudiyeliler demokrasinin aşağıdan yukarıya oluşturulması gerektiğini, ancak böyle yapılırsa sürdürülebilir ve etkili olabileceğini birçoğumuzdan önce keşfetmişe benziyorlar. Sosyal sermayenin gelişmenin en önemli bileşeni olduğunu da kanıtlamış gözüküyorlar. Dünya Demokrasi Kurultayı Mesudiye’de toplanır mı toplanmaz mı bilemeyiz, ama Türkiye’nin ve dünyanın bizce Mesudiyelilerden öğreneceği bir şeyler var. Biz şimdiden takvimlerde 6 Temmuz 2013 tarihini işaretledik.
* Emin Dedeoğlu, Yönetişim Çalışmaları, Direktör