logo tobb logo tobbetu

Perakendeci 2013’e Heyecansız Başladı Negatif eğilimini sürdüren TEPE, Ocak 2013’te sıfırın altında 2,9 değerini aldı
Haber resmi
04/02/2013 - Okunma sayısı: 2040

 

ANKARA - TEPE, Ocak 2013’te bir önceki aya göre yükselmesine rağmen geçen yılki seviyesine yakın bir değer aldı. Gelecek 3 aydaki satış, satış fiyatı ve istihdam beklentileri geçen yıla göre artarken, gelecek 3 aydaki sipariş, satış, satış fiyatı beklentileri bir önceki aya göre düştü. Geçtiğimiz 3 aya ve geçen yıla göre işlerin durumunda Ocak 2012’ye göre artış oldu. AB’de perakende güveni hem bir önceki aya hem de geçen yıla göre arttı.

TEPE, yeni yılın ilk ayında da önceki aylardaki gibi negatif eğilimini sürdürdü. TEPE, Ocak 2013’te sıfırın altında 2,9 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 0,3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,1 puan yükseldi.

Ocak 2013’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 33,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 31,1 düzeyindedir. Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Ocak 2013’te 11,2 oldu. Beklentilerde Ocak 2012’ye göre 0,9 puanlık artış, Aralık 2012’ye göre ise 1,9 puanlık düşüş oldu.

İşlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı Ocak 2013’te yüzde 19,8 iken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 46 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Aralık 2012’ye göre 0,1 puanlık düşüş, Ocak 2012’ye göre ise 6,7 puanlık artış oldu.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Ocak 2013’te sıfırın altında 9,5 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 0,8 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,4 puanlık artış oldu. AB-27 Perakende Güven Endeksi, hem geçen yıla hem de bir önceki aya göre Türkiye’ye ve Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Ocak 2012 ve Aralık 2012’ye göre Perakende Güven Endeksi değerleri karşılaştırıldığında İngiltere, İsveç ve Bulgaristan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülkeler olduğu görüldü. En fazla düşüşün yaşandığı ülkeler ise Hollanda, Finlandiya, Avusturya ve Polonya oldu. Finlandiya ve Slovenya bir önceki aya göre perakende güveni en fazla artan ülkeler oldu.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, motorlu taşıtlar sektörü en iyi performans gösteren sektör oldu. “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.), birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörlerinde de geçen yıla göre artış yaşandı. Bu dört sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Geçen yıla göre düşüş en fazla elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Aralık 2012’ye göre önümüzdeki 3 aydaki sipariş, satış, satış fiyatı ve gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentilerinde düşüş yaşandı. Geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumunda artış yaşandı. Ocak 2012’ye göre ise önümüzdeki 3 aydaki sipariş beklentileri ve mevcut stok düzeyi dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış oldu. En fazla artış ise geçtiğimiz 3 aya ve geçen yıla göre işlerin durumunda ve önümüzdeki 3 aydaki istihdam beklentisinde oldu.

Konya perakendesi 4 ay sonra yükseldi

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Ocak ayında KOPE sıfırın altında 3,6 değerini aldı. Konya perakendesi, 4 aydır düşüşün ardından Ocak ayında yükseldi. Konya perakendesi, Ocak ayında Türkiye genelinden daha iyi bir performans sergiledi. KOPE geçen aya göre 5,9 puan arttı.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki satış beklentileri 3 ay sonra yükseldi ve pozitif düzeye geçti. Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış fiyatı ve istihdam beklentilerinde Aralık 2012’ye göre artış yaşandı. Konya’daki perakendecilerin yüzde 53’ü işlerin geçen yıla göre bugün daha kötü olduğunu düşünüyor.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler