logo tobb logo tobbetu

TEPAV: "Yeni Çıpa, Kurallı Maliye Politikası Olabilir" TEPAV Bülten'in ilk sayısı yayınlandı. Bülten'in ilk sayısında IMF'nin yeni çıpa önerisi de ele alındı.
19/06/2007 - Okunma sayısı: 2323

ANKARA - TEPAV aylık bir bülten yayınlamaya başladı. Bülten'in ilk sayısında TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak Türkiye için yeni bir çıpa önerisi getirdi.

 

Prof. Sak yazısında,   IMF ile yapılan anlaşmanın sonuna gelindiğini hatırlatarak "Anlaşmanın müddeti 2008 yılının ilk yarısında bitecektir. Bu noktada ilk soru şudur: Türkiye'nin IMF çıpasına benzer bir düzenlemeye ihtiyacı var mıdır?" dedi.

 

Merkez Bankası başkanının atanması sürecinin yanlış yönetimi ile başlayan ve  Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin son derece kötü bir biçimde yönetilmesi ile zirveye çıkan belirsizliklerin böyle bir ihtiyaca işaret ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sak, yazısına şöyle devam etti.

 

"Son bir yıldır kamu hesaplarının şeffaflığında ve son bir kaç aydır da performansında gözlemlenen bozulma ile birlikte bakıldığında bu sorunun yanıtı "Evet"tir. Türkiye'nin iktisat politikalarının tutarlılığını ve devamlılığını görünür kılacak, güçlü bir yeni çıpaya ihtiyacı vardır.

 

Gelelim ikinci soruya: Bu yeni çıpanın ille de IMF ile yeni bir düzenleme olması mı gerekir? İlke olarak elbette gerekmez. Ama son bir kaç aydır kendi kendimize yarattığımız belirsizlikler ve giderek belirginleşecek kredibilite problemi dikkate alındığında, IMF'nin içinde olacağı bir düzenleme daha yararlı olabilir. Peki, bu nasıl bir düzenleme olabilir? Kurallı Maliye Politikası (KMP) bu çerçevede ele alınabilecek somut bir öneri niteliğindedir. Aslında IMF, 9 Mart 2007 tarihinde yayımladığı, IV. Madde Konsültasyonu Sonuç Bildirgesi'nde, önümüzdeki dönemde, Türkiye'de kurallı maliye politikasına geçilmesi konusunda açık bir öneride bulunmuştur. Türkiye'de bugünkü göreli istikrarın kaynağında mali disiplin bulunmaktadır. İhtiyaç, mali disiplinin korunmakta olduğuna ilişkin sinyal verebilecek, son derece basit ve takip edilebilir bir göstergedir. İşte KMP'nin amacı ve anlamı budur."

 

TEPAV Bülten'in ilk sayısında Prof Dr. Güven Sak'ın yanı sıra Ferhat Emil, Dr. Nihat Ali Özcan, Ege Boran, Sarp Kalkan ve David Barchard'ın yazıları yeraldı.

 

Haberle ilgili dosyalar

TEPAV Bulten

Yazdır

« Tüm Haberler