logo tobb logo tobbetu

"Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalıştayı" Başladı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Prangalar çözülünce neler yapabileceğimizi biliyoruz" TEPAV Direktörü Sak: "Yatırım ortamını geliştirme konusunda  çok değerli bir tecrübe birikimimiz var"
Haber resmi
21/09/2010 - Okunma sayısı: 2908

İSTANBUL - TEPAV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İslam Kalkınma Bankası (İKB) ve Dünya Bankası'nın işbirliğiyle düzenlenen "Ekonomik Büyüme İçin Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" konulu çalıştay İstanbul'da başladı. 20-23 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan çalıştayın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, devletten ne cömert teşvikler ne de para istediklerini belirtirken, "Bizim derdimiz Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi, rekabet ettiğimiz AB ülkeleriyle aynı kaliteye ulaştırılması" dedi. Türk girişimcisinin de önündeki engeller kalktığında yatırım yaparak istihdam ve rekabet sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ayaklarındaki prangalar çözülünce bizler neler yapılabileceğini biliyoruz'' diye konuştu.

"Yatırım ortamınızı iyileştirin" çağrısı yapan Türkiye oldu

Hisarcıklıoğlu, reform sürecini devamlı canlı tutmak gerektiğini belirterek, "Bu iş bisiklete binmeye benzer. Bisikletten düşmek istemiyorsan devamlı pedalı çevireceksin'' dedi. Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi meselesinin de bir ülkenin gelişimi, zenginleşmesi ve demokratikleşmesi açısından en önemli konuların başında geldiğini ifade etti. Bu konuda Türkiye'nin önünde gidecek uzun bir mesafe olsa da son yıllarda ciddi aşamalar kaydedildiğini de söyleyen Hisarcıklıoğlu, geçmişte ise birçok İslam ülkesinde olduğu gibi yabancı yatırımcıya dönük korku ve isteksizliğin yaşandığından bahsetti. Hisarcıklıoğlu, 5-6 yıl kadar önce Dünya Bankası, IMF gibi kurumların yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda Türkiye'ye yönelik toplantılar gerçekleştirirken, bugün ise Türkiye'nin Dünya Bankası ve İKB ile birlikte İslam ülkelerine "Gelin, yatırım ortamınızı iyileştirin" çağrısı yapıyor olmasının altını çizdi. Çalıştayda İKB'ye üye ülkelerde kurumsal kapasitenin artırılmasına katkı sağlanacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu, program kapsamında bu ülkelerden gelen kamu yöneticilerine özel sektör yatırımlarının artması için gerekli olan yatırım ortamı ile bu konudaki engellerin nasıl kaldırılacağı konularında eğitim verileceğini kaydetti.

Eğitimler yol gösterici olacak

TEPAV Direktörü Güven Sak da Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmaların çok eskilere dayanmamasına karşın son yıllarda hız kazanarak çok değerli bir tecrübe birikimi oluşturduğunu belirtti. Sak, bu deneyimin paylaşılabileceği böyle bir ortamın İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantılarında da yol gösterici olabileceğini ifade etti.

İslam ülkelerinden 30 uzman katılıyor

"Ekonomik Büyüme İçin Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" konulu çalıştay süresince TEPAV ile Dünya Bankası tarafından ortak hazırlanan bir eğitim programı da gerçekleştirilecek. Programa İKB'ye üye ülkelerin yatırım ve ihracat destekleme ajanslarından, ekonomi bakanlıklarından, sanayi ve ticaret odaları ile yatırım destekleme kurumlarından 30 uzman katılıyor. Programda yatırım ortamının iyileştirilmesi için uygulanması gereken teşvik ve işgücü politikaları, yatırımcıların yatırım kararı almasındaki etkenler, kayıtdışılık ve yolsuzluğun yatırım ortamı üzerindeki etkileri gibi konular anlatılacak. Programda Türkiye'deki reform süreci de ayrıntılarıyla yer alacak. Bu çerçevede Türkiye'de şirket kuruluşu, istihdam politikaları, sektörel izinler, arazi temini ve arsa geliştirme, vergi ve teşvikler, gümrükler ve teknik standartlar, fikri mülkiyet hakları, doğrudan yabancı yatırım mevzuatı, yatırım promosyonu gibi konularda nasıl çözümler geliştirildiği; reform öncesinde yaşanan politik sorunlar ve reform sürecinde kazanılan tecrübeler katılımcılarla paylaşılacak.

 



 

 

Etiketler: Yatırım Ortamı, TRIPP,

Yazdır

« Tüm Haberler