logo tobb logo tobbetu

TEPAV T20 Brezilya ara dönem toplantısında yer aldı G20 ülkelerinin düşünce kuruluşları ve akademik kurumlarının katıldığı T20 (Think 20) ara dönem değerlendirme toplantısı Brezilya’da yapıldı. T20 Uluslararası Danışma Konseyi üyesi olan ve Görev Gücünde yer alan TEPAV toplantıya katılarak hazırlanan Bildirgeye de katkı sağladı.
Haber resmi
20/07/2024 - Okunma sayısı: 382

 

 

Brezilya’nın dönem başkanı olduğu G20 kapsamında düşünce kuruluşlarının oluşturduğu T20 (Think20) alt kırılım grubunun (Engagement Group) ara dönem değerlendirme toplantısı Brezilya’nın Rio de Jeneiro kentinde tamamlandı. TEPAV’ın da katıldığı üç gün süren toplantılarda, G20 Brezilya dönemi öncelikleri kapsamında yer alan tüm konular T20 Brezilya’nın Görev Güçleri (Task Force) temsilcileri ve Brezilya’lı politika yapımcıları tarafından ele alındı.

G20 üyesi ülkelerin yetkililerine yönelik tavsiyeleri içeren T20 Bildirgesi Brezilya’nın G20 Sous-Sherpa’sı Büyükelçi Felipe Hees’e takdim edildi.

Çok sayıda politika notu hazırlandı

T20 Brezilya kapsamında, G20 ülkelerinin Bakanlıklarına ve resmi Çalışma Gruplarına öneri olarak hazırlanan toplam 375 Politika Notu, G20 ve diğer ülkelerinin önde gelen düşünce ve araştırma kurumlarının ortak araştırma ve katkılarıyla toplantı öncesi tamamlandı

Çok sayıda politika notundan derlenen ve 10 temel tema altında bir araya getirilen öneriler şöyle…

  1. Çok taraflı iş birliğinin güçlendirilmesi ve Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak’ın kabulü,
  2. Fosil yakıtların azaltılması için mali politikaların geliştirilmesi ve iklim adaletinin sağlanması,
  3. Erişilebilir iklim ve sürdürülebilir kalkınma finansmandan yararlanılabilmesi,
  4. İklim adaptasyonu ve biyoekonomiden yararlanma önlemleri dahil ulusal dönüşüm planları için kapasite gelişimi, teknoloji transferi ve finansmanının temini,
  5. Borç sorununun çözümü ve Uluslararası Para Fonu (IMF) reformunun gerçekleştirilebilmesi,
  6. Veri20 adıyla küresel veri yönetişimi alanında iş birliğinin artırılması,
  7. İnsan odaklı yapay zeka (AI) için ortak bir çerçevenin tesisi,
  8. Küresel ticaret, hizmetler ve yatırımlar konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nün reformu ve güçlendirilmesi,
  9. Sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizliğin ele alınması ve gelişme yolunda ülkelerin aşı, ilaç ve sağlık ürünleri tedarikinde küresel iş birliğinin geliştirilmesi,
  10. Toplumsal cinsiyet, ırk ve etnisite konularında G20 taahhütlerinin eyleme dönüştürülmesi.

Ev sahipliğini Brezilya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından IPEA, CEBRI ve FUNAG’ın üstlendiği ve Brezilya Kalkınma Bankası BNDES tarafından desteklenen toplantılarda, tüm görev güçlerinin önerileri kapsamlı bir şekilde tartışıldı.

Toplantının ilk gününde dönem başkanı Brezilya tarafından öncelikli olarak kabul gören açlık ve yoksulluğun önlenmesi için çok taraflı iş birliği konusu ayrıntılı olarak ele alındı. Toplantılarda TEPAV’ı temsilen katılan G20 Çalışmaları Merkez Direktörü Sait Akman, bu alanda ticaret, finansman ve veri sağlanmasının önemi ve bu amaçla yapılabilecek etkinlikler üzerine durdu.

TEPAV’ın Görev Güçleri’ndeki rolü

TEPAV, T20 Brezilya kapsamında toplam altı Görev Gücü’nün üçünde aktif olarak yer almış, TEPAV ekibi eş başkanlık görevlerinde bulunmuş ve hazırlanan üç politika notunun kaleme alınmasında rol üstlenmiştir.

Bu Görev Güçlerinde ilki son dönemlerde küresel sorunların başında gelen iklim değişikliğine yönelik oluşturulan Sürdürülebilir İklim ve Kapsayıcı Enerji Dönüşümü olup herkes için adil bir enerji dönüşümünün sağlanması, iktisadi büyümenin çevre sorunlarına yol açmadan gerçekleştirilmesi, iklim ve sürdürülebilir kalkınmanın finansmanın özellikle çok taraflı Kalkınma Bankaları ve İklim Fonları yoluyla desteklenmesi, bu amaca yönelik kapasite inşası ve teknoloji transferi imkanlarının değerlendirilmesi ve işletmeler ve finansal kurumlar için gerekli sürdürülebilirlik şartlarının harmonizasyonu ve uygulanması açısından gerekli ölçütler üzerinde çalışılmıştır.

TEPAV’ın aktif olarak iştirak ettiği diğer bir alan ise Uluslararası Finansal Mimarinin Reformu çalışma grubu olmuştur. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda IMF’nin borç verme politikasının reforme edilmesi konusunun yanı sıra, çok taraflı kalkınma bankalarının etkin hale getirilmesi, daha adil bir küresel vergi sisteminin sağlanabilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) için IMF kaynaklarının geliştirilmesi yer almıştır.

TEPAV’ın yer aldığı bir diğer Görev Gücü ise Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme için Ticaret ve Yatırımlar konusu olup bu alanda öncelikle DTÖ çok taraflı ticaret sisteminin reformu üzerinde durulmuş, başta gıda güvenliği, fakirlik ve iklim değişikliği gibi yükselen sorunlara karşı kural-bazlı küresel ticaret, hizmetler ve yatırımlar alanında DTÖ’nün rolünün güçlendirilmesinin önemi ele alınmıştır. Bu Görev Gücü küresel ticarette artış gösteren yeni korumacılık uygulamaları ve sübvansiyon uygulamalarına yönelik önerileri de ortaya koymuştur.

T20 Brezilya Bildirgesi metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: T20,

Yazdır

« Tüm Haberler