logo tobb logo tobbetu

Aylık Ekonomik Değerlendirme | Haziran 2024 Ali Çufadar / Ekrem Cunedioğlu
Haber resmi
25/06/2024 - Okunma sayısı: 447

 

 

Yerel seçimler sonrası makro-finansal göstergelerdeki belirgin iyileşme eğilimi sürmektedir. Seçim sonrası Sayın Cumhurbaşkanının sıkı politikaların sürdürüleceği yönündeki mesajları finansal piyasalardaki belirsizlik algısını önemli ölçüde azaltmıştır. Kısa dönemli kısmi dalgalanmalar olsa da yabancı sermaye girişleri sürmektedir. Yerleşiklerin yabancı para kredi talebi artarken yabancı para mevduatları azalmaktadır. Dolayısıyla döviz arzı, döviz talebini aşmakta, kurlarda aşağı yönlü baskı oluşmakta, döviz arz fazlası ise TCMB tarafından sterilize edilmektedir. Bu çerçevede kurlar istikrarlı bir seyir izlemekte, göreli istikrarlı seyrin devam edeceğine ilişkin bekleyişler kuvvetlenmektedir.

TCMB’nin sıkı parasal duruşunun bütçe disiplini ile desteklenmesi enflasyondaki düşüş eğilimini destekleyecektir. Sıkı para politikası henüz enflasyon eğilimini belirgin yavaşlatmasa da olumlu etkilerinin önümüzdeki dönemde daha net hissedileceği öngörülmektedir. Son dönemde alınan ve alınması öngörülen bütçe önlemleri, yeterli olmasa da bu süreci kısmen destekleyecektir.

Para politikasının yeterli sıkılıkta olduğu, ancak enflasyon bekleyişlerindeki iyileşmenin henüz yetersiz kaldığı izlenmektedir. Yaklaşık son üç aydaki kur istikrarı ve kısmen yavaşlayan iç talebin yaz aylarındaki enflasyon oranlarına etkisinin, bekleyişlerin ve politika faizinin seyrinde belirleyici olacağı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede enflasyon bekleyişlerine ve aylık enflasyon eğilimine bağlı olarak, eylül ayından başlayarak, TCMB’nin küçük adımlı faiz indirimlerine başlaması için gereken şartların oluşacağı düşünülmektedir.

 

 

Değerlendirmenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler