logo tobb logo tobbetu

Ekim ayında kamu/vergi ödemeleri arttı, kartlı harcamaların üçte biri çevrim içi TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 28. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
15/11/2021 - Okunma sayısı: 607

 

 

Ekim ayında kartlı harcamalar geçen aya göre tutar olarak yüzde 6,8, işlem adedi olarak ise yüzde 4,7 artmıştır. 26 harcama grubunun 2/3’ünde artış gerçekleşmiştir. Kamu/vergi ödemeleri en fazla artan harcama grubu olurken, diğer, kuyumcular ve müteahhit işleri, kulüp/dernek/sosyal hizmetler, giyim ve aksesuar ve havayolları harcamaları da yüksek oranlı artışlar kaydetmiştir. Diğer taraftan, eğitim/kırtasiye/ofis malzemeleri, konaklama, araba kiralama ve telekomünikasyon harcamaları da düşüş gösteren kalemler olmuştur. Kamu/vergi ödemelerindeki söz konusu artışın 2021 yılı III. vergi dönemine (Temmuz, Ağustos, Eylül) ilişkin ödemelerle ilgili olduğu düşünülmektedir.

Kartlı harcamalar Ekim ayında yıllık bazda yüzde 59 artış kaydetmiştir. Harcama gruplarına göre bakıldığında, Ekim ayında kalemlerin tamamında yıllık olarak artış gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, telekomünikasyon, kulüp/dernek/sosyal hizmetler, bireysel emeklilik ve sigorta gibi sektörlerde artışların ortalamanın gerisinde olması dikkat çekmektedir.

Ekim ayında internet üzerinden ve mektupla/telefonla yapılan alışverişlerin payı yüzde 33’tür. Salgınla birlikte önem kazanan online alışverişler Ekim ayında da yüksek oranda artmıştır;  internet üzerinden yapılan alışverişlerin yıllık artışı yüzde 77’ye, mektupla/telefonla yapılan işlemlerinki ise yüzde 49’a ulaşmıştır.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler