logo tobb logo tobbetu

Kartlı harcamalar tam kapanmanın sona ermesiyle artsa da Mayıs ayı genelindeki artış sınırlı seviyede oldu TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 23. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
14/06/2021 - Okunma sayısı: 883

 

Mayıs ayında kartlı harcamalar önceki aya göre tutar olarak yüzde 4, işlem adedi olarak yüzde 3 oranında artmıştır. Haftalık hareketler incelendiğinde, söz konusu artışın tam kapanmanın sona erdiği üçüncü haftada yoğunlaştığı görülmektedir. Ayın genelinde 26 harcama grubundan 9’u dışındaki tüm harcamalarda artış gerçekleşmiştir.

Kartlı harcamaların yıllık artışı ise yüzde 56’ya ulaşmıştır. Harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin tamamında yıllık olarak artış gözlenmiş; salgından en olumsuz etkilenen harcama gruplarında yıllık artış oranlarının da yüksek olduğu görülmüştür. Konaklama, havayolları, seyahat acenteleri/taşımacılık, yemek ile araba kiralama harcamaları bu grupta yer alan kalemlerdir.

Online harcamaların toplam harcamalar içindeki payı Mayıs 2021’de yüzde 38’dir. Salgınla birlikte önem kazanan online alışverişler Mayıs ayında da yüksek oranda artmıştır; internet üzerinden yapılan alışverişlerin yıllık artışı yüzde 75’e, mektupla/telefonla yapılan işlemlerinki ise yüzde 55’e ulaşmıştır.

 

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler