The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / M. Sait Akman
2024 yılında Brezilya dönem başkanlığında devam eden G20 süreci Liderler Zirvesi ile tamamlandı. G20 Rio de Janeiro Liderler Bildirgesi, küresel sorunların ele alındığı ve atılacak adımlara ilişkin taahhütlerin yer aldığı bir metin olarak ortaya çıkmış oldu. Ne var ki, başta enflasyonist ortam olmak üzere küresel ekonomik sorunlar, iklim değişikliği, dünyanın birçok yerinde hâkim olan savaş ortamı ve jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde ortaya konulan bu taahhütlerin kısa sürede somut eylemlere dönüşmesi ve sorunlara çözüm getirmesini beklemek iyimserlik olacaktır.
2008 yılında tüm dünyayı etkileyen küresel finansal krizin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve ekonomileri daha sıkı, istikrarlı ve krizlere dayanıklı hale getirmek için küresel bir umut olarak doğan G20 süreci, dünyanın başat ekonomileri arasında kriz sonrası sağlanan politika eşgüdümü ile bir anlamda önemli bir umut oluşturmuştu. G20'nin bu başarısı, sonraki yıllarda ortaya çıkan ekonomik ve diğer sorunların yanı sıra krizlerin önlenmesinde de önemli bir küresel yönetişim aracı olarak görülmesine yol açmıştı. Nitekim COVID-19 salgını, giderek daha büyük bir tehdit olarak algılanan iklim değişikliği, son yıllarda artan ticarette korumacılık uygulamaları ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmelerin toplumsal ve ekonomik etkilerinin nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair kaygılar, G20’nin bir çözüm arayışı forumu olarak görülmesine neden oldu.
Bu durumun, G20’nin ortaya çıkışı itibarıyla uluslararası ekonomik iş birliğini tesis etmeye yönelik bir zeminden daha geniş hedefleri olan bir yapıya doğru evrimleşmesine de yol açtığı söylenebilir. Hatta bazı görüşlere göre G20 “dünya hükümetine en yakın” unsur ve yaşanılan sorunlar ve sürdürülebilir ekonomik canlanmanın ele alınabileceği en iyi forum olarak kabul görmekteydi.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.