The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp, Medyascope TV’de Işın Eliçin’in konuğu oldu.
TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp, Medyascope TV’de Işın Eliçin ile yaptığı programda Avrupa Komisyonu tarafından 19 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan Türkiye Raporu’nu değerlendirdi.
Artık kamuoyunda çok fazla ilgi görmeyen bu rapordaki değerlendirmeleri çok da şaşırtıcı bulmadığını söyleyen Eralp, Türkiye’nin özellikle Kopenhag siyasi kriterlerine uyum konusunda kaydettiği gerilemenin, daha önceki raporlarda olduğu gibi bu raporda da eleştirildiğini ifade etti. Demokratik kurumların işleyişindeki ciddi eksikliklere değinen raporun, bu bağlamda özellikle Cumhurbaşkanlığı sisteminin denge ve denetleme mekanizmalarını ortadan kaldırdığına atıfta bulunduğunu da sözlerine ekledi. Eralp, raporun özellikle yargı bağımsızlığı, temel haklar ve yolsuzlukla mücadele alanlarında son derece eleştirel olduğuna değindi.
Raporda, Türkiye’nin ekonomik durumu konusunda çok olumsuz bir değerlendirme yapılmadığını ifade eden Eralp, ekonominin işleyişinde kurumsal ve yasal düzenleyici ortamın iyice zayıflamasının ve Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının raporun değindiği temel hususlar arasında yer aldığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nın bu rapora verdiği yanıtta, özellikle göç konusunda yeni bir mutabakata yanaşmayan Avrupa Birliği’ni (AB) Türkiye’yi “günlük al-ver ilişkisi”ne zorlamakla ve mesnetsiz iddialarda bulunmakla suçladığını belirten Eralp, Bakanlığın Türkiye’nin AB’ye üyelik yönündeki stratejik tercihini en güçlü şekilde sürdürdüğünü ifade ettiğini iletti. Eralp, bu konuda Bakanlığın ikna edici olabilmesi için Yargı Reformu Stratejisi, İnsan Hakları Eylem Planı ve AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı gibi belgelere atıfta bulunmak yerine, bu belgelerde yer alan konularda atılan somut adımlara değinilmesinin daha faydalı olacağını ifade etti.
20 Ekim 2021 tarihli Medyascope TV yayınını izlemek için tıklayınız.