The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
KRT TV Gündem Ekonomi Programı| Erdal Sağlam - Nilgün Arısan Eralp
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Joseph BORRELL FONTELLES 6-7 Temmuz tarihinde Türkiye’ye gelerek son dört aydaki ikinci ziyaretini gerçekleştirdi. Avrupa Parlamentosu’nda ve AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nde Türkiye-AB ilişkileri ve Doğu Akdeniz’de artan gerginlik hakkında yapılacak görüşmelerden önce Türkiye’ye gelen BORRELL FONTELLES’in, Türkiye-AB ilişkilerinin zor bir dönemden geçmekte olduğu bir dönemde Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ve Savunma Bakanı Hulusi AKAR ile yaptığı temaslarda tarafların aralarındaki ilişki, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye olmak üzere bölgesel sorunlar ve mülteci mutabakatı konuları ele alındı. Dışişleri Bakanı Sayın ÇAVUŞOĞLU da bu konuların yanı sıra, AB tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan seyahat kısıtlamalarına ve bundan duyulan rahatsızlığa değindi.
AB yüksek temsilcisinin Ege ve Doğu Akdeniz’de artan gerginlikten ve Türkiye’nin tek taraflı olduğunu öne sürdükleri dış politikasından duydukları endişeyi vurguladığı görüşmelerde iki taraf da katılım sürecinden ziyade, başta dış politika alanında olmak üzere işlevsel işbirliğinin gerçekleştirilme olasılıklarını irdelemişler, Türkiye bazı AB üye devletlerinin kendisine karşı takındığı hasmane tavırdan duyduğu rahatsızlığı iletmiştir. AB işlevsel işbirliğinde tüm konuların birlikte ele alındığı bütüncül bir yaklaşımı benimserken, Türkiye işbirliğinin konu bazında olmasından yana olduğunu belli etmiştir. Bu bağlamda Türkiye ve AB arasında 2016 yılında varılan “Mülteci Mutabakatı”nın yenilenmesi hususu da gündeme gelmiştir.
Konu ile ilgili Kültür Radyo ve Televizyon, Gündem Ekonomi programına konuşan Nilgün Arısan Eralp’in videosuna erişmek için tıklayınız.