The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Nilgün Arısan Eralp
31 Ocak 2020 Cuma günü (bu akşam) Birleşik Krallık saati ile 23.00’de, Brüksel saati ile gece yarısında, TSİ 1 Şubat 2020 02.00’de Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmış olacak. BK’da bazı kesimler tarafından “bağımsızlık günü” olarak nitelendirilen bu günün BREXIT’e ilişkin karar sürecinde gözlemlenen belirsizlikleri ortadan kaldırdığını söylemek zor.
Birleşik Krallık (BK) kuruluşundan beri Avrupa Birliği için her zaman farklı bir ortak, farklı bir üye olmuştur. AB, Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak 1958 yılında kurulduğunda BK bu Topluluğa şüphe ile yaklaşmış ve alternatif olarak Avrupa Serbest Ticaret Alanı’nın (EFTA) kurulmasına öncülük etmiştir. AET başarılı bir ekonomik gelişme sergilemeye başladığında ise Topluluğun dışında kalmak istemeyerek üyelik başvurusunda bulunmuştur. Başvurusu AET’ye yaklaşımı nedeniyle zamanın Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından iki kez reddedilen BK, 1973 yılında bu sefer Avrupa Topluluğu (AT) adını almış olan Birliğe üye olmuş, üye olduktan sonra (1975 yılında) üyelik konusunda referandum yapan ilk üye ülke sıfatını kazanmıştır. Seçmenlerin üçte ikisinin AT’de kalma kararını vermesinden sonra üyeliğe devam eden BK, başta Temel Haklar Şartı, Sosyal Haklar, Ekonomik ve Parasal Birlik, Schengen Sistemi, Adalet, Özgürlük ve Güvenlik alanlarının dışında kalmış ve Amerika Birleşik Devletleri ile her zaman özel bir ilişki sürdürmüştür.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.