TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
14 Nisan Cuma günü, Hazine Müsteşarlığı, TÜSEB, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu gibi kamu kurumları ve ilaç ve hayvancılık sektöründen sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımı ile AMR paydaş toplantısı TEPAV’da yapıldı.
Antimikrobiyal Direnç, gerek halk sağlığı gerekse ekonomi üzerine etkileri nedeniyle son yıllarda küresel gündemde yer alan en önemli konulardan biri. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl, G20’nin Çin Dönem Başkanlığı’nda yayımlanan Hangzhou Bildirgesi’ne de konu oldu. Bu yıl da Almanya G20 Dönem Başkanlığı tartışmalarında gündemdeki yerini koruyor. G20 kapsamında yapılan ilgili toplantılara konu olmaya devam ediyor ve bu yıl G20 platformunun Dünya Sağlık Örgütü (DTÖ) gibi diğer uluslararası organizasyonlar ile birlikte konu ile ilgili uygulamaya dönük kararlar alması bekleniyor.
Türkiye’de de özellikle son yıllarda gerek Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar gerekse Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından antibiyotik tüketimine ilişkin farkındalık yaratan önemli adımlar atılıyor. Aynı zamanda ilaç ve hayvancılık sektörlerinde şirketler ve dernekler de konuya katkı sağlamak üzere çeşitli programlar ve çalışmalar yürütüyor.
Türkiye’yi de yakından ilgilendiren AMR ile ilgili küresel tartışmalar söz konusu olduğunda, Ar-Ge stratejilerinden çeşitli yaptırımlara kadar farklı başlıklar tartışmalara konu oluyor. İlgili paydaşların katılımı ile düzenlenen yuvarlak masa toplantısında tüm bu bileşenler tartışıldı ve Antimikrobiyal Direnç ile ilgili Türkiye’nin konumunu daha güçlü bir biçimde ortaya koymak amaçlandı.
Toplantıya Ekonomi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK), TÜBİTAK, Türk Eczacılar Birliği (TEB), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET-BİR), Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİDER), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkilileri katıldı.
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024